Veliki požar na Cipru: Dva vatrogasca poginula, a jedan u kritičnom stanju

Veliki požar na Cipru: Dva vatrogasca poginula, a jedan u kritičnom stanju

Ilustracija: FAH

DVA VATROGASCA smrtno su stradala a treći je teško ozlijeđen u gašenju jednog od najvećih požara zadnjih godina na Cipru, objavljuju ciparski mediji.

Požar, vjerojatno izazvan pokušajem spaljivanja slame izbio je u nedjelju u podnožju planinskog područja Troodos na istoku Cipra.

Požar se proširio zahvaljujući jakom vjetru i visokim temperaturama otežavajući napore gasitelja kojima su u pomoć stigli zrakoplovi iz Grčke i Izraela i helikopteri iz britanske vojne baze na Cipru.

Dvojica vatrogasaca poginula su kad se prevrnulo spremište za vodu. Treći je teško ozlijeđen pri nesreći vatrogasnih kola.

Požar nije stavljen pod kontrolu

"Stanje je teško, još uvijek nije sve stavljeno pod kontrolu", rekao je Leonidas Leonidou, glasnogovornik ciparske vatrogasne službe.

Područje Soleas koje je zahvaćeno požarom prekriveno je borovom šumom i voćnjacima.

Požar je buknuo u vrijeme prvog velikog vala vrućine ove godine te se brzo proširio.

Na širem području nalazi se deset oslikanih crkava koje potječu iz bizantskog doba i nalaze se na na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

"One nisu u opasnosti, štitimo ih", Leonidou je rekao za Reuters.

Čeka se na pomoć Francuske

Očekuje se da će Francuska tijekom dana na Cipar poslati tri zrakoplova koja će potpomognuti gašenje, objavila je ciparska novinska agencija.

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades zatražio je odgodu sastanka dogovorenog s vođom ciparskih Turaka Mustafom Akincijem, u sklopu niza razgovora usredotočenih na ponovno ujedinjenje podijeljenog otoka.

Za vrijeme posjeta području zahvaćenom požarom u ponedjeljak  Anastasiades  je opisao devastaciju kao "tragičnu". U utorak ujutro iz glavnoga grada Nikozije mogao se vidjeti debeo oblak dima koji se nadvio nad planinskim područjem.

Pomoć je ponudio i Akinci, vođa odcijepljene države ciparskih Turaka, no  Anastasiades je odbio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara