Veliki spasitelj Vladimir Putin u čečenskoj prijestolnici Groznom dobio svoju ulicu

Veliki spasitelj Vladimir Putin u čečenskoj prijestolnici Groznom dobio svoju ulicu

KAKO i "pristoji" svakom velikom državniku, tako je i sadašnji ruski premijer Vladimir Putin "dobio" svoju ulicu. Naime, središnja avenija u glavnom čečenskom gradu Groznom, koja se prije zvala Avenija pobjede, a što je čest naziv ulica na području bivšeg Sovjetskog saveza, osvanula je kao Putinova avenija i to u znak priznanja čovjeku koji je poslao trupe radi gušenja separatističke pobune u toj ruskoj oblasti.

Na ruskoj državnoj televiziji se moglo prigodom proglašenja novog imena avenije vidjeti čečenske omladince kako nose zelene, bijele i crvene zastavice koračajući avenijom duž koje su postavljeni veliki portreti Vladimira Putina. "Ovim činom se priznaje Putinov izuzetan doprinos borbi protiv terorizma te ekonomskoj i društvenoj obnovi čečenske republike", objasnio je Muslim Hučijev,  gradonačelnik Groznog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjećamo, Putin je 1999. godine, kao tadašnji predsjednik, poslao trupe u Čečeniju da bi se obračunale sa separatistima te da bi Ruska Federacija uspostavila vlast u toj svojoj autonomnoj republici. U tom čečenskom ratu ubijene su tisuće ljudi, uništeni su veliki dijelovi Groznog, a pokrenuti su i veliki izbjeglički valovi.

Borci za ljudska prava i humanitarni aktivisti koji su se tada našli na području Čečenije, optužili su rusku vojsku za prekomjernu upotrebu sile, što ni najmanje nije utjecalo na ruske glasače koji su vojnu intervenciju zdušno podržali jer su upravo čečenske pobunjenike u to vrijeme krivili za seriju napada na civile diljem Rusije.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara