Veliki uspjeh hrvatske arhitekture budućnosti

Veliki uspjeh hrvatske arhitekture budućnosti

DESET nagrađenih radova na natječaju International VELUX Award 2004 za studente arhitekture, predstavljeni su 1. listopada u Parizu. Rad studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu; Deana Niskote, Ivana Starčevića i Hrvoja Župarića nagrađen je 2. nagradom. Žiri sačinjen od cijenjenih i svjetski priznatih imena, pohvalio vizionarsku kvalitetu i misaonu pozadinu svih 258 projekata.  U Zagrebu su rezultati objavljeni na konferenciji za novinare u predvorju male dvorane Lisinski.

Žiri prve International VELUX Award za studente arhitekture impresioniran je kvalitetom i inovativnim pristupom kojima su prožeti studentski radovi, koji su obrađivali temu Svjetlo budućnosti.

Rad studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu - Deana Niskote, Ivana Starčevića i Hrvoja Župarića nagrađen je 2. nagradom, odabirom žirija između 258 radova iz 106 škola iz 27 europskih zemalja.

Nakon tri dana predanog rada na proučavanju svih 258 projekata, žiri je odlučio dodijeliti jednu prvu nagradu, jednu drugu nagradu i 8 priznanja. Nagrađeni projekti dolaze iz Norveške, Hrvatske, Njemačke, Španjolske, Velike Britanije, Poljske i Mađarske.
 
Vrijedna spoznaja o kvaliteti obrazovanja i tema
- Smatram da je International VELUX Award za studente arhitekture izvrsna prilika da se pokaže presjek nivoa europskog obrazovanja u arhitekturi, izjavio je g. Ahmet Gülgönen, nakon odabira pobjednika natječaja za 2004. godinu.

U procesu evaluacije članovi žirija posebno su tražili projekte koji izazivaju postojeće poglede i ustaljenu praksu. Projekti koji su uspješno razradili kako analizu problematike, tako i dizajn, projekti koji su radije istraživali esencijalna pitanja nego servirali gotove odgovore. Žiri je tražio ideje i koncepte koji izražavaju optimizam i vjeru u sutra. Istaknuli su socijalnu dimenziju radova, stavljajući ljudski život i njegovu kvalitetu u središte stvaralaštva.

Žiri je dao generalnu pohvalu studentima za njihovu sposobnost imaginacije, kreativnost i izrazite prezentacijske sposobnosti. Nakon evaluacije članovi žirija izrazili su optimisičan pogled na budućnost arhitekture.

Prva nagrada

Claes Heske Ekernäs iz Oslo School of Architecture iz Norveške svojim je projektom “Light as Matter", osvojio prvu nagradu. Žiri ga je opisao kao "senzitivan pristup koji izražava lakoću i optimizam". Ideja njegovog projekta – muzej za poznatog korejskog umjetnika Nam June Paik – jest stvoriti jedinstvo umjetnosti, arhitekture i ljudskog bića.
 
– Istražio sam mogućnost zajedničkog djelovanja svjetlosti i umjetnosti. Fizički zidovi zamijenjeni su nematerijalnim zidovima sačinjenim od svjetlosti koji prostor povezuju umjesto da ga dijele, o svom je radu izjavio Claes Heske Ekernäs.

Jedan od mentora ovog rada je i profesor Neven Fuchs-Mikac, hrvatski arhitekt koji živi i radi u Norveškoj, a također je završio Arhitektonski fakultet u Zagrebu.
 
Druga nagrada

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drugu nagradu osvojio je hrvatski tim koji sačinjavaju studenti Hrvoje Župarić, Dean Niskota i Ivan Starčević s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njihov projekt "The Hole Issue" bazira se na inteligentnoj kući izrađenoj od stakla, prilagodljivoj vlasnikovoj potrebi za dnevnim svjetlom, pogledom, vezom s prirodom, privatnošću ili zatamnjenjem. Žiri je drugonagrađeni rad opisao kao projekt koji ujedinjuje svjetlost i lakoću u jednostavnu, arhetipski dizajniranu kuću koja odašilje poruku.
– U svom smo projektu koristili svih pet fasada kuće te istražili mogućnosti solarne energije kako bismo je učinili energetski održivom, izjavio je Hrvoje Župarić, predstavnik studentskog tima.
 
Osam priznanja

Osim prve i druge nagrade, žiri je dodijelio i osam priznanja. Teme radova bile su raznolike, no sadrže neke dodirne točke, npr. istraživanje odnosa između svjetlosti i različitih materijala - stakla ili tkanine, ili izum svjetlosnih mehanizama u obliku konstrukcija koje se pomoću manje ili više kompleksnih mehaničkih ili elektroničkih kontrolnih sistema prilagođavaju dnevnom svjetlu.
Detaljnije informacije o pobjednicima i njihovim projektima potražite u priloženom pregledu činjenica.

Proces ocjenjivanja

Žiri se sastao u Montreuilu u Parizu u periodu od 15.-17. rujna 2004. kako bi proučio 258 izloženih projekata. Svaki od članova pregledao je sve projekte i izabrao one koji su po njegovom mišljenju najinteresantniji. Individualna evaluacija rezultirala je skraćenom listom od 56 radova. Nakon diskusije cijelog žirija u uži izbor ušlo je 19 projekata. Zatim su svi projekti ponovno pregledani nakon čega je listi od 19 naknadno dodan još 1 projekt.

Nakon odluke o 10 nagrađenih projekata, žiri je otvorio zapečaćene koverte te objavio imena i zemlje porijekla dobitnika. 

Svi predani projekti trenutno su izloženi na www.VELUX.com/A. Nagrađeni projekti bit će objavljeni u Godišnjaku natječaja čija se publikacija očekuje 2005. godine.
Izložba 10 nagrađenih radova, uključujući dva pobjednička rada, biti će organizirana na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

International VELUX Award za studente arhitekture je bienalni natječaj koji će ponovno biti raspisan 2006. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara