Veliki uspjeh izložbe o astecima

KOLEKCIJA blaga astečke kulture koja je izložena u Londonu postala je jedna od najpopularnijih izložbi ikad u Velikoj Britaniji.

Više od 100.000 posjetitelja obišlo je londonsku Royal Academy kako bi vidjelo izložbu o Astecima otvorenu prije šest tjedana.

Organizatori su objavili da planiraju produljiti radno vrijeme kako bi mogli udovoljiti znatiželjnicima pa će subotom izložba ostati otvorena do 22 sata, prenosi BBC.

Organizatori su posebno zadovoljni velikim uspjehom izložbe koja predstavlja najpotpuniji pregled astečke kulture ikad prikazan. Čak i prije otvorenja prodano je 15.000 ulaznica, što je rekordan broj.

Prethodni rekord držala je Monetova izložba koja je u istim prostorima održana 1999. godine.

Na izložbi je prikazan pregled astečke civilizacije od njezinih korijena u središnjem Meksiku koji datiraju iz 1325. godine pa sve do njezinog gašenja 1521. nakon dolaska španjolskih osvajača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložene su stotine rukotvorina od neprocjenjive vrijednosti koje potječu iz kolekcija širom svijeta, a mnoge od njih nisu bile izložene izvan Meksika.

Među najzanimljivijima nalaze se ritualni predmeti koje se koristilo u žrtvovanju ljudi i kip Mictlantecuhtlija, gospodara smrti. Ostali eksponati uključuju iznimno dobro očuvane oslikane rukopise koji su Astecima služili za bilježenje povijesnih događaja, a izloženi su još i monumentalni kipovi, mozaici, keramika i zlato koji dokazuju umjetničku nadarenost tog naroda.

Posjetiteljima je na raspolaganju i virtualni obilazak astečkog glavnog grada Tenochtitlana, koji se nalazio na današnjem prostoru Mexico Cityja.

Izložba je otvorena do 11. travnja, a dio dobiti od ulaznica namijenjen je brizi o meksičkoj baštini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara