Veliko istraživanje Indexa: 20,000 glasova, Hrvati zaboravili na Marka Pola, Miku Tripala...

Veliko istraživanje Indexa: 20,000 glasova, Hrvati zaboravili na Marka Pola, Miku Tripala...

Foto: Index

NAKON 20,000 glasova u prva 24 sata velikog Indexovog istraživanja o najznačajnijim osobama u povijesti Hrvatske, u ukupnom poretku uvjerljivo vodi Nikola Tesla.

Slijede ga Josip Broz Tito, Dražen Petrović, Franjo Tuđman i Ante Gotovina.

Nepravedno zaboravljeni

Među umjetnicima svoje bi mjesto mogli naći i Marin Držić, najpoznatiji hrvatski komediograf čija se djela i danas izvode, Vatroslav Lisinski - skladatelj prve hrvatske opere Ljubav i zloba, Vlaho Bukovac - najpoznatiji i jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara, Marko Polo za kojega volimo reći da je rođen u Korčuli, iako se neki ne slažu s tim, - moreplovac i trgovac koji je otkrio put do Kine te sve zapisao.

Znanstvenici koji su zaslužili svoje mjesto na ljestvici su sigurno i Lavoslav Ružička, prvi dobitnik Nobelove nagrade za kemiju iz Hrvatske, zatim Slavoljub Eduard Penkala, izumitelj prve mehaničke olovke i nalivpera na svijetu, Vladimir Prelog, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju, Faust Vrančić koji je najpoznatiji po izumu padobrana iako je osmislio više od 50 novih uređaja i konstrukcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Političari koje ne smijemo zaboraviti su Stjepan Mesić - posljednji predsjednik predsjedništva SFR Jugoslavije 1991. godine, zatim predsjednik Hrvatskog sabora te predsjednik Republike Hrvatske, Bruno Bušić - neizostavno ime hrvatske emigracije i politički vođa, Vladimir Nazor ostat će upisan u povijesti kao prvi predsjednik Narodne Republike Hrvatske 1943. godine i prvi predsjednik hrvatskoga Sabora nakon rata, Miko Tripalo - jedan je od vođa hrvatskog proljeća, te Ivica Račan - značajni hrvatski političar koji je obnašao dužnost predsjednika Vlade RH od 27. siječnja 2000. do 23. prosinca 2003. godine a povijesnu ulogu odigrao je u siječnju 1990. godine na 14. izvanrednom kongresu SKJ kada izlazi sa sjednice nakon slovenskog izaslanstva što je označilo kraj vladavine Saveza komunista Jugoslavije. 

Sportaši čija će imena ostati upisana u hrvatskoj povijesti su Janica Kostelić  - jedina žena koja je osvojila četiri zlatne medalje u alpskom skijanju na jednim Olimpijskim igrama, trostruka osvajačica Velikog globusa i potpisnica rekordnog broja osvojenih bodova u Svjetskom kupu u jednoj sezoni, Goran Ivanišević - nije stvar "samo" u tome što je osvojio Wimbledon, već način na koji je to učinio, s wild-cardom, iz četvrtog puta, bio je najbolje rangirani hrvatski tenisač u povijesti, drugi na svijetu, Davor Šuker - vjerojatno najpoznatiji ambasador Hrvatske u svijetu, Zlatna kopačka SP-a 1998. godine, odveo je Hrvatsku do trećeg mjesta na svijetu, Ivano Balić - rukometni Maradona, najbolji ikad u tom sportu, čovjek koji je obilježio posljednjih deset godina hrvatskog i svjetskog rukometa, Zvonimir Boban - o njemu je dovoljno reći da je bio kapetan Vatrenih a tu čast osigurao si je napadom na jugoslavenskog policajca u neredima na Maksimiru 1990.

Još nije kasno da predložite nekog od navedenih i njima date svoj glas.

Glasanje i dalje traje

Istraživanje ćemo smatrati relevantnim kad u njemu bude sudjelovalo najmanje 100,000 glasača. Još nije kasno da ispravite "nepravde", te predlažete i glasate za značajne osobe u povijesti Hrvatske.

Glasati možete ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara