Venecija: Otvoren hrvatski paviljon na 50. venecijanskom biennalu

U VENECIJI je večeras otvoren hrvatski paviljon u sklopu 50. venecijanskog biennala, najveće manifestacije suvremene likovne umjetnosti u svijetu.

Hrvatsku ove godine predstavljaju Boris Cvjetanović (1953.) i Ana Opalić (1972.) kroz medij fotografije. Selektorica Hrvatskog paviljona je kustosica Muzeja suvremene umjetnosti Leonida Kovač, a izložba naših dvoje autora naslovljena je "Uzorci vidljivosti".

Paviljon je otvorio hrvatski ministar kulture Antun Vujić.

Govoreći o djelima hrvatskih predstavnika na Biennalu, ministar Vujić je rekao kako se oni odlikuju različitim pristupom istom mediju. Ana Opalić u svojim radovima više se okreće pojedincu i osobnoj sudbini u odnosu s okolinom, a Boris Cvjetanović više je zaokupljen socijalnim i društvenim problemima, kazao je Vujić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvjetanović se predstavio fotografijama na temu "Bolnice, radnici, škole i zatvori", koje su nastale od 1987. do 2003. Ana Opalić izložila je fotografije iz serije "Autoportreti", video-fotografije i instalaciju pod naslovom "Portreti", koja predstavlja inscenaciju dva fotografska studija iz 19. stoljeća.

Pedeseti Venecijanski biennale, serija izložbi u prostorima Arsenala u nacionalnim paviljonima na Giardinima te na mnogim drugim lokacijama u samom gradu, svečano se otvara u nedjelju, 15. lipnja, kad će biti i uručene ovogodišnje nagrade te velike svjetske likovne manifestacije.

Tema Biennala je "Snovi i konflikti - diktatura promatrača".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara