Venecuela će priznati Južnu Osetiju i Abhaziju, Gruzija tvrdi da je Chavez pod ruskim pritiskom

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

VENECUELA će priznati neovisnost spornih gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije zbog kojih Rusija i Gruzija već godinama ratuju, rekao je Hugo Chavez tijekom svojeg posjeta Rusiji.
Kontroverzni venecuelanski predsjednik ne prestaje s iznenađenjima na svojoj turneji Bliskim istokom i Europom. Ukoliko prizna odmetnute gruzijske regije, Venecuela će postati treća zemlja na svijetu koja je to učinila, uz Rusiju i Nikaragvu.

"Venecuela će se od danas pridružiti priznanju neovisnosti Južne Osetije i Abhazije. Uskoro ćemo početi sa uspostavljanjem diplomatskih odnosa s ovim zemljama", rekao je Chavez za vrijeme posjete Medvedevu u njegovoj rezidenciji blizu Moskve. Ne treba niti spomenuti kako je ova najava oduševila Chavezove ruske domaćine s kojima je danas trebao potpisati ugovor o energetskoj i oružanoj suradnji. Rusija se već godinama trudi uvjeriti svjetske zemlje kako ove dvije pokrajine zaslužuju priznanje. "Mi smatramo kako je suvereno pravo svake zemlje da prizna svoju neovisnost", rekao je  ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nakon Chavezove najave.

Gruzija: Chavez je pod ruskim pritiskom

Ubrzo nakon toga oglasila se Gruzija koja smatra kako je venecuelanski vođa povukao ovaj potez, jer je bio pod pritiskom ruskog predsjednika i najavila kako neće dopustiti "marionetskim režimima" u svojim enklavama da se izbore za legitimitet.

"Rusiji bi trebalo biti jasno da ovakvi potezi neće pomoći legitimitet marionetskih režima", rekao je pomoćnik gruzijskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Nalbandov. Dvojica predsjednika dogovorila su veliku prodaju ruskog oružja Venecueli, a raspravljalo se i o važnim energetskim pitanjima. Chavez je prije toga održao govor na moskovskom sveučilištu koji je trajao dva i pol sata i uključivao uobičajene tirade protiv SAD-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara