Venecuela izvozi benzin Iranu kojem UN prijeti sankcijama

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

VENECUELANSKI predsjednik Hugo Chavez i njegov iranski kolega Mahmud Ahmadinedžad su popisali sporazum o iranskom uvozu goriva iz Venecuele. Iran će dnevno uvoziti 20 tisuća galona benzina, a isporuka će započeti u listopadu, prenosi Associated Press.

Dogovor je potpisan za posjeta Huga Chaveza Iranu. Chavez je naglasio da mu je posebno drago zbog sporazuma s Iranom i njihova zajedničkog nastupa protiv "imperijalističkih svjetskih sila". Iran se ovim sporazumom priprema na moguće sankcije kojima su zaprijetile zapadne zemlje ukoliko ne dođe do iranskog uvažavanja zahtjeva zapada glede njihovog nuklearnog programa.

Gorivo u zamjenu za dijelove strojeva

Međunarodne skupine optužuju Iran da svoj nuklearni program koristi kao krinku razvoja nuklearnoga naoružanja. Iran optužbe odbacuje i tvrdi da je njihov nuklearni program namijenjen proizvodnji električne energije.

Jedna od najslabijih iranskih točaka je upravo njihova ovisnost o uvozu goriva. Iako ima dovoljno izvora nafte, Iranu nedostaju rafinerijski pogoni kojima bi mogli preraditi dovoljno sirove nafte za vlastite potrebe.

Hugo Chavez je najavio da će Venecuela u zamjenu za svoj benzin iz Irana uvoziti dijelove za strojeve i tehnologiju. Oba su državnika dogovorila osnivanje zajedničke banke koja bi financijski pomagala ostvarenje zajedničkih projekata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara