Venezuela: Oporba odlučna nastaviti štrajk, Chavez ne odstupa

VENECUELANSKA oporba potvrdila je u nedjelju navečer odlučnost nastaviti opći štrajk koji je u 28 dana paralizirao zemlju i ostvariti svoj cilj ostavku predsjednika države Huga Chaveza.

´Gospodine Chavez, štrajk će se nastaviti i trajati do ispunjenja krajnjeg cilja, odnosno vašeg odlaska´, poručio je na redovitoj konferenciji za novinare predsjednik moćnog sindikata, Saveza radnika Venezuele, Carlos Ortega.

Kao ´propali vojnik´, rekao je Ortega, Chavez ne poštuje demokraciju i boji se ´rješenja koje bi donijeli (prijevremeni) izbori, a koje je jedino moguće (rješenje) sadašnje krize´.

Istodobno Chavez ne pokazuje ikakve znakove spremnosti da odstupi s položaja već, naprotiv, prkosno tvrdi da je prekid štrajka na pomolu i da je on pobjednik u naftnom ratu s organizatorima štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Nemam namjeru povlačiti se, već želim krenuti u ofenzivu, u napad´, rekao je Chavez na državnoj televiziji, pljeskajući na prizor u kojem cisterne pune nafte, unatoč štrajku, napuštaju distribucijski centar nedaleko od Caracasa.

U samom Caracasu su štrajkaši u nedjelju organizirali najveće prosvjede od početka štrajka 2. prosinca, izvevši na ulice glavnog grada na desetke tisuća nezadovoljnih građana, među kojima i mnogo pripadnika najsiromašnijih slojeva, dosad najvjernijih pristalica populističkog ljevičarskog Chaveza.

Venezuela, peta zemlja po izvozu nafte u svijetu, nedavno je učinila nezamislivo, uvezavši određenu količinu benzina iz Brazila, ali su nafta i naftni proizvodi i dalje vrlo rijetka pojava u toj zemlji.

Prema oporbenim izvorima u štrajku sudjeluje 85 posto djelatnika nacionalne naftne industrije Petroleos (36 tisuća od ukupno 42 tisuće), a zemlja koja je donedavno proizvodila više od 3 milijuna barela nafte na dan, danas prema tvrdnjama uprave Petroleosa proizvodi tek 600 do 700 tisuća barela, odnosno još mnogo manjih 150 tisuća tona, kako tvrdi oporba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara