Venezuela podijeljena oko predsjednika Chaveza

DESECI tisuća pristaša venezuelanskoga ljevičarskog predsjednika Huga Chaveza u četvrtak su mu na ulicama Caracasa izrazili potporu u borbi s oporbom koja dvomjesečnim štrajkom nastoji ishoditi njegov odlazak s vlasti a čije su posljedice pogubne za gospodarstvo zemlje.

Chavezova samoproglašena ´revolucija´ podijelila je tu južnoameričku zemlju na one koji ga optužuju da zemlju odvlači u komunizam kubanskog tipa i one koji ga slave kao zaštitnika većinske manjine.

Predsjednik je u četvrtak navečer u svome govoru najavio da će kontrolu nad opskrbom preuzeti vojska, uputivši hvalospjeve ´ujedinjenoj vojsci´ nakon državnog udara u travnju prošle godine. U sveopćem neredu je u Caracasu tijekom prosvjeda u kanti za smeće eksplodirala bomba koja je usmrtila jednu osobu dok je 12 osoba ozlijeđeno.

U zemlji koja slovi kao peti po redu proizvođač nafte, proizvodnja ´crnog zlata´ je doslovce srezana, a ozbiljno je poremećena opskrba SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stoga je šesteročlana skupina, pod vodstvom Sjedinjenih Država i Brazila, u petak najavila nove inicijative okončanja sukoba u Venezueli. Ministri vanjskih poslova Španjolske, Portugala, Meksika, Brazila i SAD održat će s Chavezovom vladom i njegovim protivnicima razgovore u Washingtonu.

Chavez je, međutim, poručio da neće pregovarati s oporbom, nazvavši ih ´fašističkim teroristima´ koji ga, uništavanjem naftnog sektora, žele maknuti s vlasti.

´Ne pregovaramo s teroristima. Ne pregovaramo s huškačima državnog udara. Mi takve porazimo´, poručio je Chavez.

Oporba je također ustrajna u nastavku štrajka sve dok Chavez ne odstupi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara