Venezuela: U eksploziji bombe ubijen državni tužitelj

Venezuela: U eksploziji bombe ubijen državni tužitelj
VENEZUELANSKI državni tužitelj Danilo Anderson, koji je vodio istragu o ulozi protivnika predsjednika države Huga Chaveza u puču 2002. kada je Chavez nakratko svrgnut, ubijen je u eksploziji podmetnute bombe, objavile su u petak tamošnje vlasti.

Toyotin džip koji je pripadao Andersonu, uništen je u eksploziji u četvrtak navečer u predgrađu Caracasa.

Vlasti su objavile kako još čekaju forenzička izvješća o nagorjelom lešu vozača, te kako ne sumnjaju da je riječ o Andersonu, čije su osobne stvari pronađene u blizini vozila.

"Gotovo smo sigurni da je to on. Nema sumnje da se radilo o napadu", izjavio je ministar unutarnjih poslova Jesse Chacon i dodao da prvi nalazi govore o eksplozivu podmetnutom pod njegovo sjedalo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anderson je vodio istragu protiv oko 400 oporbenih političara, odvjetnika, poslovnih ljudi, bivših vojnih časnika i visokih državnih dužnosnika, osumnjičenih za sudjelovanje u pobuni i puču 2002. kada je populistički predsjednik nakratko svrgnut s vlasti.

Ubijeni tužitelj izjavio je prije dva tjedna kako se nada da će uskoro podići optužnicu protiv svih osumnjičenih.

Chavez je nedavno ponudio dijalog svojim protivnicima, koje je ranije zvao teroristima i bogatom elitom koja blokira njegove socijalne reforme. Oporba upozorava da Chavez u naftom bogatoj zemlji uvodi socijalizam kubanskog tipa.

Od 1998. kada je izabran za predsjednika, sukob njegovih pristaša i protivnika često je prerastao u nasilje. Chavez je u petak otkazao put u Kostariku na iberoamerički summit, no nije poznato je li razlog ubojstvo državnog tužitelja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara