verdijeva opera "nabucco" u ponedjeljak otvara splitsko ljeto

Premijerom opere "Nabucco" glasovitoga talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija u ponedjeljak, 14. srpnja, na splitskome Peristilu bit će otvoreno 49. splitsko ljeto, koje će trajati do 12. kolovoza. L

U atriju Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Splitu danas su se uoči premijere predstavili autori i glavni sudionici projekta.

Redatelj Georgij Paro je istaknuo kako je redatelj koji radi "Nabucca" na Peristilu nužno u klopci jer s jedne strane treba zadovoljiti očekivanja koja su rezultat tradicije, a s druge strane mora pronaći nešto novo, "još neviđeno", jer se u protivnom može postaviti pitanje čemu uopće nova predstava kad bi bila dovoljna i obnova stare.

Ravnatelj koncertnog programa Hari Zlodre je rekao da ćemo "napokon vidjeti 'Nabucca' kao u vremenu u kojem se doista događa radnja te opere, što nije bio slučaj s dosadašnjim trima izvedbama 'Nabucca' na Splitskome ljetu". Tu je operu Verdi skladao godine 1836.

Izvedbom opere ravna talijanski skladatelj i dirigent Lorenzo Castriota, koji je istaknuo da je oduševljen radom u ambijentu Dioklecijanove palače, gdje je akustika savršena i daje najviše što se može očekivati od otvorenog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U naslovnoj ulozi Nabucca, babilonskog kralja, debitirat će talijanski bariton Davide Damiani, koji će prvi put pjevati na otvorenom. Damiani je posebice istaknuo kako ga veseli činjenica što mu je redatelj Georgij Paro omogućio da na pozornicu uđe na autentičan i veličanstven način - na konju.

U ulozi Ismaela, nećaka kralja Judeje, pojavit će se slovenski bariton Branko Robinšak, uloga Zaccarije, velikoga židovskog svećenika povjerena je hrvatskome basu Ivici Čikešu, a glavnu žensku ulogu Abigaille, kćeri Nabucca i ropkinje, pjevat će mezzosopranistica, Ukrajinka Nelli Manuilenko.

U ulozi Fenene, Nabuccove kćeri, pojavit će se varaždinska mezzosopranistica Inge Heinl.

Scenografkinja predstave je Dinka Jeričević, a kostimografi Irena Sušac i Leo Kulaš.

(Hina) žviš sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara