Verhagen: Tadić i Jeremić obećali su mi da će Srbija uhititi Ratka Mladića

Verhagen: Tadić i Jeremić obećali su mi da će Srbija uhititi Ratka Mladića

NIZOZEMSKI ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen, rekao je da će njegova zemlja ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s Europskom unijom čim Srbija izvrši obećanje i uhiti te Haškom sudu izruči umirovljenog generala i ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba, Ratka Mladića.

"Ukoliko srpske vlasti ispune ono što su nam obećale, da će potpuno surađivati s Haškim sudom, što znači da će uhititi Ratka Mladića, Nizozemska će s velikim zadovoljstvom biti prva zemlja koja će ratificirati SSP sa Srbijom", rekao je Verhagen novosadskom "Dnevniku".

Pri tom je istakao da su mu srpski predsjednik Boris Tadić i ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, u svibnju ove godine uoči parlamentarnih izbora dali obećanje da će, ukoliko osvoje vlast, nove srpske vlasti uhititi Ratka Mladića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan vjeruje li da srpske vlasti čine sve što je u njihovoj mogućnosti da uhite Mladića, Verhagen je rekao da "vjeruje da Srbija može uhitit Mladića".

"Visoki predstavnici srpskih vlasti obećali su mi da će, kada pobjede na izborima u Srbiji i promjene pojedine ljude u određenim institucijama, dostići vrlo brzo punu suradnju s Haškim sudom. Mi od srpskih vlasti ne tražimo ništa drugo osim da ispune obećanje. Pričao sam s Jeremićem i Tadićem nekoliko puta o tome. Ne tražim nešto što oni ne mogu da izvršiti. Uostalom, zar bi obećavali nešto što ne mogu uraditi?", upitao je nizozemski šef diplomacije.

R.I. 
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara