VERHEUGEN BRANI STAJALIŠTA KANDIDATA ZA EU GLEDE KRIZE OKO IRAKA

Povjerenik Europske komisije za proširenje Guenter Verheugen odbacio je u ponedjeljak kritike upućene zemljama kandidatima za EU da su se, podržavši SAD u krizi oko Iraka, ponijele nelojalno prema EU.

Francuski predsjednik Jacques Chirac, veliki protivnik vojne akcije protiv Iraka, te nekolicina članova Europskog parlamenta, optužili su bivše komunističke zemlje istočne Europe za nedostatak lojalnosti Uniji kojoj se žele pridružiti.

"Ne možemo očekivati od zemalja kandidata da poštuju zajedničku politiku EU koja ne postoji", rekao je Verheugen pred Odborom za vanjske odnose Europskog parlamenta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo izbjegavati situaciju u Europi u kojoj bi se buduće članice EU našle pod pritiskom da izaberu hoće li se prikloniti Europskoj uniji ili Sjedinjenim Državama", rekao je Verheugen.

EU je duboko podijeljena glede krize oko Iraka - dok Velika Britanija, Španjolska i Italija podržavaju agresivnu politiku američkog predsjednika Georgea W. Busha, Njemačka i Francuska predvode međunarodnu oporbu vojnoj akciji u Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara