Verheugen: EK podržava težnje RH za ulazak u EU

Verheugen: EK podržava težnje RH za ulazak u EU

EUROPSKA komisija potpuno podržava hrvatske težnje za uključenje u Europsku uniju, rekao je u četvrtak u Zagrebu, nakon razgovora s premijerom Ivicom Račanom, povjerenik Europske komisije za proširenje Guenter Verheugen.

Verheugen boravi u jednodnevnom posjetu Zagrebu tijekom kojeg je razgovarao s Račanom, sudjelovao na otvorenom dijelu sjednice hrvatske Vlade posvećenom hrvatskom približavanju Europskoj uniji, a tijekom dana sastat će se i predsjednikom republike Stjepanom Mesićem, te održati predavanje o temi "Hrvatska u Europi: izgledi i mogućnosti".

"Svrha mog posjeta vrlo je jasna - Europska komisija želi prije izbora pokazati važnost europske vokacije Hrvatske i pokazati kako u potpunosti podržavamo težnje vrlo ambiciozne strategije hrvatskog približavanja EU", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare Verheugen.

Povjerenik EK istaknuo je veliki napredak koji je Hrvatska napravila u posljednje četiri godine u gospodarskom i političkom planu, dodavši kako je Hrvatska danas "ugledna članica demokratskih naroda Europe". Hrvatsku ćemo, nastavio je, u razradi mišljenja EK o početku pregovora za članstvo u EU "procjenjivati prema njezinim vlastitim zaslugama i neće biti novih uvjeta ni kriterija".

"Ako mišljenje EK bude pozitivno, moja će preporuka biti da se s Hrvatskom bez odgađanja krene u pregovore o članstvu", rekao je Verheugen, istaknuvši da Zagreb na svojem putu prema EU ne treba čekati druge zemlje regije.

Ulazak u EU strateški je cilj Hrvatske koji podržava velika većina građana i sve parlamentarne stranke, kazao je Račan.

"Hrvatska Vlada ostvaruje vrlo precizan program ispunjavanja zadaća za članstvo u EU, a mi te zadaće želimo ispuniti do kraja 2006.", rekao je hrvatski premijer, istaknuvši kako za ulazak u EU nije dovoljno načelno opredjeljenje već Zagreb na tom putu mora ispuniti i sve preuzete obveze.

Govoreći o skorašnjim izborima u Hrvatskoj, Verheugen je kazao da su oni "vrlo važni jer predstavljaju ključni korak kojim će Hrvatska pokazati svoju vjerodostojnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"EK će surađivati sa svakom demokratski izabranom vladom koja će dijeliti europske vrijednosti i ispunjavati obveze koje je Hrvatska preuzela, što svakako uključuje i suradnju s Haškim sudom", istaknuo je europski povjerenik za proširenje.

"Za građane Hrvatske važno je da ne zaborave da je postojao razlog zbog kojeg je Hrvatska propustila prvi vlak za Europu i zašto nije bila dio prvog kruga proširenja", nastavio je Verheugen. Dodao je da će se pred sljedećom hrvatskom vladom nalaziti povijesna zadaća početka i završetka pregovora o ulasku zemlje u EU.

Odgovarajući na novinarsko pitanje ima li EU jedinstvenu politiku u vezi s datumom ulaska Hrvatske u EU i procjenom njezine suradnje s Haagom, Verheugen je odgovorio da to jedinstveno stajalište za sada nije bitno. "Jedinstveno stajalište bit će izloženo kada bude gotovo mišljenje EK", zaključio je.

Verheugen je nakon sastanka s Račanom bio nazočan dijelu otvorene sjednice Vlade na kojoj se govorilo o ocjeni približavanja Hrvatske EU. Uvodno izlaganje održao je ministar vanjskih poslova Tonino Picula koji je govorio o napretku koji je Hrvatska postigla u posljednje četiri godine na svojem putu prema europskim integracijama.

Verheugen se nakon razgovora u Vladi sastao s predsjednikom države Stjepanom Mesićem.

(Hina) nab dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara