Verheugen: Hrvatska bi sljedeće godine mogla početi pregovore

HRVATSKOM premijeru Ivici Račanu u Bruxellesu će biti rečeno da bi Hrvatska sljedeće godine mogla početi pregovore za članstvo u EU ako poboljša suradnju s Haagom i proces povratka izbjeglica, izjavio je europski povjerenik za proširenje Guenther Verheugen u četvrtak za Financial Times.

Račanu ćemo poručiti da Hrvatska ima realne izglede postati članicom EU ako unaprijedi suradnju s Haagom i povratak izbjeglica, kazao je Verheugen. Pozitivna odluka o početku pregovora mogla bi biti donijeta na summitu Unije u lipnju 2004. godine. Naravno, prethodno će trebati zadovoljiti ulazne kriterije, što se posebice odnosi na već spomenutu suradnju s Tribunalom i povratak izbjeglih Srba.

Premijer Račan u četvrtak je u jednodnevnom posjetu Bruxellesu radi predaje odgovora na Upitnik Europske komisije predsjedniku komisije Romanu Prodiju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morali bismo reći Hrvatskoj da neće trebati čekati da ostale zemlje u regiji dostignu istu razinu spremnosti", naglasio je Verheugen.

Europski povjerenik smatra da bi hrvatsko članstvo u Uniji odaslalo snažan signal Srbiji i ostalim zemljama zapadnog Balkana da će demokratske reforme biti nagrađene. "Hrvatska bi mogla povećati vjerodostojnost našeg procesa demokratizacije cijelog područja", dodao je.

Financial Times u tekstu pod naslovom "Hrvatska dobiva poticaj za pregovore s EU" dodaje da ove Verheugenove izjave povećavaju hrvatske izglede da pristupi Uniji 2008., godinu dana nakon Bugarske i Rumunjske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara