Verheugen: Komisija pozdravlja odluku vijeća o Hrvatskoj

EUROPSKA komisija pozdravlja odluku ministara vanjskih poslova EU-a, kojom se od nje traži da izradi mišljenje o hrvatskoj kandaturu za članstvo u EU, izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu povjerenik Komisije za proširenje Guenther Verheugen.

"Europska komisija pozdravlja odluku Vijeća da zatraži mišljenje o hrvatskoj kandidaturi", izjavio je Verheugen na konferenciji za novinare nakon današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vijeće ministara EU-a u ponedjeljak je dalo mandat Europskoj komisiji da izradi mišljenje o hrvatskom zahtjevu za punopravno članstvo. Komisija sada može početi s tim procesom, koji započinje slanjem opsežnog upitnika zemlji podnositeljici zahtjeva o svim segmentima političke, gospodarske i socijalne situacije . Na temelju tih odgovora, ali i iz drugih izvora, Komisija donosi mišljenje, koje onda upućuje Vijeću na razmatranje.

"Izvijestio sam ministre da ćemo napraviti poštenu, objektivnu i dubinsku analizu hrvatskog zahtjeva", rekao je Verheugen, dodajući da izrada mišljenja neće trajati kraće od godinu dana.

Ministri vanjskih poslova također su pozdravili drugo godišnje izviješće Komisije o napretku u zemljama iz Procesa stabilizacije i pridruživanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara