VERHEUGEN: NEDOUMICE OKO TURSKOGA ZAKONA RAZRIJEŠENE

Povjerenik Europske komisije za proširenje EU u četvrtak je izjavio da su Europska unija i Turska razriješile nesporazum u vezi s reformom kaznenoga zakonika i dao naslutiti da će Turska dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora o pridruživanju.

Europska komisija 6. će listopada objaviti izvještaj o turskom napretku, a u njemu će biti i preporuke o tome je li Turska spremna za dugo odgađane pregovore o pridruživanju. Čelnici EU-a konačnu će ocjenu o tome donijeti u prosincu.

"Danas sam primio uvjeravanja... koja će mi omogućiti da donesem vrlo jasnu preporuku (o početku pregovora)", rekao je Verheugen na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Verheugen nije rekao kakva će preporuka biti, ali je pohvalio tursku reformu i rekao da "više nema nijedne otvorene prepreke", pokazujući tako jasno kako vjeruje da je službena Ankara učinila gotovo sve što je morala da dobije datum za početak pregovora.

Erdogan je najavio da će što prije kroz parlament progurati reformu kaznenoga zakonika koja će povećati kazne za mučenje i silovanje, a poboljšat će prava žena.

(Hina) xvm ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara