Verheugen: Proširenje EU zapravo je udruživanje Europe

EUROPSKI povjerenik za proširenje Europske unije Guenter Verheugen u utorak je prilikom predavanja studentima ljubljanskog fakulteta političkih znanosti rekao da je proširenje Europske unije zapravo proces udruživanja starog kontinenta o čijem uspjehu svjedoči i nedavno primanje 10 novič članica.

"Strategija europskog udruživanja u cjelini zavisi o sposobnosti da se osigura politička i gospodarska stabilnost. Da bi se to postiglo društvo mora biti zasnovano na zajedničkim vrijednostima", rekao je Verheugen.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je to i temelj za buduća proširenja EU-a, pri čemu će, kako je najavio, pregovori s Bugarskom biti završeni za nekoliko tjedana, a s Rumunjskom do kraja godine. Ponovio je da će Hrvatska također za nekoliko tjedana steći službeni status zemlje-kandidatkinje, što će joj omogućiti pregovore, no da je Turska "sasvim drukčiji izazov" jer bi se njenim učlanjenjem pokazalo da i islamski svijet dijeli vrednote na kojemu je zasnovana EU. Ipak, Verheugen je najavio da Turskoj - koja je zemlja s najdužim stažem zemlje-kandidatkinje - treba pomoći i poticati je.

Povjerenik Verheugen preporučio je Sloveniji da bude uzor za ostalih 9 zemalja primljenih u EU u zadnjem krugu proširenja, da vodi aktivnu politiku u okviru EU i da "u potpunosti sudjeluje u europskim poslovima". Strahovi koji se u zemljama koje su nedavno primljene u EU pojavljuju u vezi s konkurentnošću i zapošljavanjem po njegovim riječima nisu u vezi s učlanjenjem nego su posljedica globalizirane ekonomije i podjele rada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara