Verheugen u Zagrebu: Nastavak intenzivnih kontakata RH I EU

POVJERENIK Europske komisije za proširenje Guenter Verheugen u četvrtak će boraviti u jednodnevnom posjetu Zagrebu, a njegov se posjet najavljuje kao nastavak intenzivnih kontakta najviših hrvatskih i europskih dužnosnika u sklopu priprema za izradu mišljenja EK o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU.

Verheugen će u Zagrebu razgovarati s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom, a bit će nazočan i otvorenom dijelu sjednice hrvatske Vlade koji će biti posvećen ocjeni rezultata koje je Hrvatska postigla u približavanju Europskoj uniji.

Povjerenik EK razgovarat će i s predsjednikom Stjepanom Mesićem i ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom, a u hotelu "Opera" održat će predavanje na temu "Hrvatska u Europi: izgledi i mogućnosti". Verheugen bi se tijekom svog višesatnog boravka u Zagrebu trebao sastati i s predsjednicima nekih parlamentarnih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U najavi svog dolaska u Zagreb, Verheugen je kazao da u Hrvatsku dolazi kako bi objasnio sve elemente u pogledu hrvatskog pristupanja Europskoj uniji. On je odbio spekulacije da njegov dolazak u Hrvatsku ima veze s predstojećim izborima ističući da se EK "ne smije opredijeljivati kada su posrijedi izbori".

Verheugen je veliki zagovaratelj hrvatskog ulaska u EU, a prošle je godine na međunarodnoj konferenciji u Beču kazao da "Hrvatska ne spada u Zapadni Balkan, te da bi prema svojim individualnim postignućima trebala biti među kandidatima za sljedeći krug proširenja Unije".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara