Verhofstadt: SAD vidi europske integracije kao prijetnju

SJEDINJENE DRŽAVE, koje su desetljećima nakon drugog svjetskog rata bile gorljivi zagovornici europskih integracija, sve više vide tješnju uniju na kontinentu kao prijetnju, izjavio je u utorak belgijski premijer Guy Verhofstadt.

Verhofostadt je u kolumni u njemačkom dnevniku Handelsblatt napisao da Sjedinjene Države u euru vide konkurenta dolaru, a nastojanja EU-a da pojača suradnju na području obrane kao prijetnju američkoj globalnoj dominaciji.

Belgijski premijer kaže da EU, koja će sljedeće godine postati veća za deset novih članica, želi jaču ulogu u svjetskim poslovima i želi da ju Sjedinjene Države tretiraju kao ravnopravnog partnera.

"Žao mi je što Sjedinjene Države prečesto misle da je integracija usmjerena protiv njihova interesa", piše Verhofstadt. "Do početka 1990-tih, Sjedinjene Države su poticale Europu na integriranje".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Washington je bio uvjeren da to također služi njegovim interesima, što je potpuno točno, budući da dijelimo iste vrijednosti", kaže Verhofstadt.

Sjedinjene Države su žestoko napale plan Francuske, Njemačke, Belgije i Luxembourga da EU uspostavi stožer za vojna planiranja, koji bi bio neovisan od NATO-a.

(Hina) sv br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara