Vesna Pusić i Ivica Račan nudili Tomčiću mjesto premijera?

PREDSJEDNICA HNS-a Vesna Pusić u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju izjavila je da je moguće da lijeva koalicija ponudi Tomčiću mjesto premijera, ako propadnu pregovori HDZ-a i HSS-a, dodajući da je "mogućnost da se Sanader dogovori jednako realna kao i mogućnost da lijeva koalicija formira vladu".

Vesna Pusić izjavila je kako HDZ-u preostaje jedino koalicija s HSS-om, jer bi koalicija s HSP-om Hrvatsku unazadila na putu prema Europskoj uniji, dodajući kako je takvo rješenje neprihvatljivo za Hrvatsku koja želi biti moderna i europska.

No, predsjednica HNS-a ne isključuje mogućnost koaliranja HDZ-a s HSP-om dodajući kako bi to značilo da Hrvatska nema nikakvih izgleda da 2007. godine postane članica Europske unije.

Pusić još uvijek smatra kako je lijeva koalicija trebala pokušati sastaviti Vladu, i tvrdi kako bi njihovi izgledi bili kao i HDZ-ov, ako ne i veći. Navodno je postojao i model po kojemu bi se to realizirali.

Slobodna Dalmacija došla je do informacije da su Vesna Pusić i Ivica Račan Tomčiću nudili mjesto premijera, no predsjednica HNS-a je to opovrgnula. No, ako bi propali pregovori HDZ-a i HSP-a, postoji mogućnost da se premijersko mjesto ponudi Tomčiću, izjavila je.

Tomčić je, međutim, u sinoćnjoj Meti na Novoj TV takvu mogućnost ocijenio smiješnom.

O mogućoj koaliciji s HSP-om i HDZ-om, Pusićka je rekla kako to ni pod kakvim uvjetima ne dolazi u obzir. Čačić je izjavio kako je navedena koalicija moguća, no samo u slučaju da se u zemlji dogodi kriza vlasti. Tada bi se formirala krizna ili privremena vlada čiji bi jedini zadatak bio pripremiti nove izbore, no Pusićka ni u tom slučaju ne bi pristala na koaliranje sa strankama desnog bloka.

Predsjednica HNS-a uvjerena je da do toga neće doći, i sigurna je da ako HDZ ne uspije formirati novu vladu, tada će to učiniti ljevica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara