Vesna Pusić i Ivo Banac obrazložili zašto nisu došli na sastanak petorke

PREDSJEDNICA HNS-a Vesna Pusić i predsjednik LS-a Ivo Banac obrazložili su novinarima razloge zbog kojih danas nisu došli na sastanak vladajuće petorke koji je oko 13, 30 sati počeo u vili Weiss.

Nisam se priključila današnjem sastanku ´petorke´ jer se o sudbini koalicije raspravlja samo bilateralno, između HSS-a i SDP-a, što razgovore ´petorke´ čini besmislenima, izjavila je Pusić.

Ivo Banac je rekao da na sastanku koalicije nema predstavnika LS-a zato što poziv nije poslan predsjedniku stranke već mimo procedure stranačkom potpredsjedniku Zlatku Kramariću.

´Da bi demonstrirao svoje nezadovoljstvo takvom procedurom odlučio sam da na sastanku neće biti predstavnika LS-a.

Nezadovoljan sam također posebnim dogovorima na relaciji SDP-HSS, što sastanke čelnika koalicije u mnogome čini suvišnim´, izjavio je telefonom Banac koji je u SAD-u.

Vesna Pusić navodi kako je ´očito da je i jučerašnji sastanak HSS-a i SDP-a učinio besmislenim sastanke ´petorke´´.

´Ako se razgovori o sudbini koalicije odvijaju samo bilateralno između tih stranaka, pod pretpostavkom da samo o njima ovisi sudbina koalicije, onda nema potrebe da naknadno dolazimo na sastanke na kojima ćemo biti informirani o odabranim poglavljima iz tih prethodnih razgovora´, izjavila je Pusić nakon sastanka Kluba zastupnika HNS/SBHS/PGS u Saboru.

Napomenula je da je Ivicu Račana kao koordinatora ´petorke´ obavijestila da neće doći na današnji sastanak.

Naglasila je da neodazivanje sastanku za HNS ne znači nikakve drastične poteze.

´Naša politička pozicija se nije promijenila. I dalje ćemo glasovati sa strankama koalicije, sudjelovati u Vladi i parlamentarnoj većini i ništa od tog nije dovedeno u pitanje. No, smatram besmislenim da kao predsjednica stranke sjedim na sastancima na kojima se ne odlučuje, jer se očito odlučuje na bilateralnim sastancima´, ponovila je.

Na novinarski upit koji datum HNS smatra najpovoljnijim za održavanje izbora, rekla je da bi srpanj trebao biti najraniji i najracionalniji mogući datum, a da bi najpametnije bilo izbore održati u listopadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara