Vesna Pusić za Index: 22. siječnja je najizgledniji datum za referendum o ulasku u EU

Foto: Davor Pongračić / Cropix

BUDUĆA hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić za Index je potvrdila kako je najizgledniji datum za održavanje referenduma o ulasku u Europsku uniju 22. siječnja sljedeće godine.

"Po trenutnoj odluci Sabora, referendum bi se trebao održati najkasnije do 7. siječnja. To bi bio 'pretijesan' rok', zbog Božića i Nove godine, a i zbog same činjenice da je taj datum pada oko praznika. Održavati tada referendum bio bi nepotreban rizik", kazala nam je Pusić. Dodala je da, s druge strane, treba ostaviti dovoljno vremena za ratifikaciju u parlamentima 27. članica unije te je zbog toga trebalo tražiti neki bliži datum. "U našim razgovorima smo zaključili kako bi 22. siječnja bio najpogodniji datum, no to još nije definitivno", rekla je Pusić.

"Bit ću zadovoljna, ako za ulazak glasa preko 50 posto"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, neki bi mogli prigovoriti da tako brzi datum znači i kratku kampanju u kojoj ljude treba uvjeriti da glasaju za ulazak u EU. "Pred Božić i Novu godinu sigurno nećemo provoditi kampanju, nego ćemo raditi pripreme za nju. U to vrijeme bi kampanja mogla imati negativan utjecaj, jer u vrijeme blagdana nije dobro ljude bombardirati takvim porukama", kazala nam je Pusić. U kampanju za EU će se uključiti i pet do 10 ministara koji će kratko objašnjavati što se u njihovom resoru mijenja ulaskom u EU.

"U suradnji sa nekim udrugama civilnog društva bi zajedno radili kampanju više u smislu animiranja ljude da izađu na referendum", rekla je Pusić koja ne strahuje da će referendum proći. "Razna istraživanja javnog mišljenja pokazuju da je za EU od 53 pa do više od 60 posto", kazala je Pusić i dodala kako je najvažnije "dovesti" ljude na referendum. Buduća ministrica je skromna što se tiče rezultata te će biti zadovoljna svakim rezultatom iznad 50 posto podrške za ulazak.

"Nisam jako zahtjevna. Finci i Šveđani su imali podršku od 52, odnosno 53 posto za ulazak u EU pa je sada podrška Uniji u Švedskoj preko 70 posto", kazala nam je Pusić i dodala kako bi bila najsretnija kada bi EU na referendumu u Hrvatskoj dobila dvotrećinsku većinu birača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara