Vesna Škare Ožbolt: Hrvatska u EU ulazi bez gaća

 

"HRVATSKA je rasprodana i prije ulaska u EU", poručila je predsjednica Demokratskog Centra, te dodala kako je pitanje nekretnina, odnosno njihove prodaje strancima jedno od najosjetljivijih pitanja vezanih za pristup Hrvatske EU, s kojim se može mjeriti jedino pitanje poljoprivrede. U obraćanju novinarima, izjavila je: "U EU ulazimo ne sa gaćama na štapu, nego bez gaća!".

Hrvatska na "udaru" 400 milijuna europskih kupaca

1. veljače 2009., zahvaljujući odluci Vlade, nastupa potpuna liberalizacija tržišta nekretnina za građane EU, a Škare Ožbolt je to ovako objasnila: "400 milijuna Europljana iz 19 europskih zemalja imat će pravo kupovine nekretnina u Hrvatskoj."

Tri tisuće Slovenaca želi nekretninu u Hrvatskoj, a desetak Hrvata nekretninu u Sloveniji

Predsjednica DC-a govorila je o reciprocitetu koji se primjenjuje prema državljanima Slovenije, bez obzitra na nesrazmjer u broju zainteresiranih za kupnju nekretnine, pa je tako rekla da je za kupnju nekretnine u Hrvatskoj zainteresirano 3 tisuće Slovenaca dok je, nasuprot tome, svega nekoliko Hrvata zainteresirano za kupnju nekretnina u Sloveniji.

"Tražimo da Vlada objavi koliko je hrvatskih građana kupilo nekretnine u drugim državama", rekla je Škare Ožbolt i tome dodala još jedan upit Vladi: "Kako napreduje borba ptrotiv korupcije u Hrvatskoj?"

"Zagorčevi dijamanti su prekrili interes za ostale slučajeve korupcije u Hrvatskoj, USKOK već četiri mjeseca vodi istraživanje o korupciji u RH, a javnosti nisu predočeni nikakvi rezultati."

Gdje je Maček?

DC brine što je slučaj Brodosplit i 6 milijuna "opranih" eura palo u zaborav: "Pitamo se gdje je Drago Maček, tko je s njim razgovarao, policija, državno odvjetništvo? Šest milijuna eura je oprano, članovi Uprave su i dalje tamo, primaju plaću od 20 tisuća kuna i koriste godišnje odmore, a Maček se skriva".

Kad će Vlada objaviti ugovor o Sunčanom Hvaru?

Damir Polančec je 8. siječnja u ime Vlade obećao da će objaviti Sporazum o javno-privatnom partnerstvu za Sunčani Hvar između Sunačanog Hvara i ORCO grupe. "Prema verzijama ugovora koje kolaju internetom, čini se da je izvršena puna privatizacija, a ne u formi javno-privatnog partnerstva".

DC kreće u križarski rat protiv korupcije

Vesna Škare Ožbolt je podsjetila da će njena stranka, ukoliko bude sudjelovala u vlasti, zahtijevati donošenje Zakona o transparentnosti, kojim bi se svi ugovori koji općine, gradovi i županije potpišu morali javno obznaniti, čime bi se postigla pojačana transparentnost, nasušno potrebna ovoj zemlji. "George Bush je bio ponosan kad je SAD uvela ovaj zakon", izjavila je Škare Ožbolt.

"Deklaratorne izjave o borbi protiv korupcije su floskule, treba donijeti zakon o oduzimanju imovine stečene kaznenim djelom, bilo da se radi o prostituciji, trgovini drogom, oružjem, ljudima ili nezakonitoj privatizaciji.", odlučno je izjavila Vesna Škare Ožbolt uz opasku kako "ne treba sumnjati u ozbiljnost namjera DC-a jer su sudjelovanjem u vlasti pokazali da se ne boje obračunati i sa ovom rak-ranom hrvatskog društva".

Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara