Vesna Škare Ožbolt na svom blogu o pregovorima SRJ i Carle del Ponte

VESNA ŠKARE-OŽBOLT, predsjednica Demokratskog centra i bivša ministrica pravosuđa, na svom blogu donosi dijelove biltena u kojem je nevladina organizacija Institute for War and Peace Reporting opisivala pregovore SRJ i haške tužiteljice Carle Del Ponte o dokumentima vezanim uz rat u Bosni i Hercegovini.

Tekst na engleskom jeziku, koji je objavljen nedugo prije smrti Slobodana Miloševića, uključuje razgovor s Goranom Svilanovićem, bivšim ministrom vanjskih poslova Savezne republike Jugoslavije (odnosno Srbije i Crne Gore). U njemu je opisano kako je vlada SRJ iskoristila tzv. Pravilo 54 bis Haškog suda kako bi spriječila objavljivanje arhivskih dokumenta korištenih u postupku protiv Slobodana Miloševića.

Pravilo 54 bis daje državama pravo da u potpunosti ili djelomično spriječe objavljivanje ili dalje korištenje službenih dokumenata ukoliko bi to predstavljalo "ugrožavanje nacionalne sigurnosti".

Svilanović tvrdi kako je to pravilo iskorišteno zato da bi se oduzeli argumenti koje je BiH mogla koristiti u tužbi protiv SRJ (a kasnije i Srbije) za genocid u ratu 1992-1995.

Navodno je vlada SRJ pregovarala s haškom tužiteljicom Carlom del Ponte o tome da je spremna predati dokumente koji bi se koristili kao dokazi protiv Slobodana Milošević, ali uz uvjet da se primijeni Pravilo 54 bis, odnosno da se spriječi njihovo korištenje u drugim procesima, uključujući i onaj pred Međunarodnim sudom pravde.

Pregovore je navodno prekinuo Geoffrey Nice, koji je javno pozvao Vladu SRJ da preda sve dokumente i tako je, prema riječima tadašnjih beogradskih dužnosnika, "doveo u neugodan položaj".

Vlada SRJ je tada odlučila Pravilo 54 bis isposlovati preko vijeća Haškog tribunala, što im je i uspjelo.

Dijelove teksta koje prenosi Vesna Škare Ožbolt možete vidjeti na njenom blogu.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara