Veterinari o novom pravilniku o sprječavanju svinjske kuge

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede razgovarali su danas u Slavonskom Brodu s veterinarskim inspektorima i ovlaštenim veterinarima iz četiriju slavonskih županija o sprječavanju svinjske kuge nakon što je 1. siječnja, da bi se omogućio izvoz svinjetine u EU, zabranjeno cijepiti svinje od te bolesti. L

Sprječavanje pojave i širenje svinjske kuge sada je uređeno novim pravilnikom usklađenim s europskim propisima, o kojem je govorio načelnik Uprave za veterinarstvo Mate Brstilo.

"Kao i do sada vlasnik je po zakonu obvezan brinuti se za zdravlje životinja, provodeći određene mjere. Objekti moraju biti ograđeni, a osim stroga nadzora hranidbe važno je onemogućiti i nekontroliran ulaz u objekte", rekao je, dodavši kako će nadzor provedbe tih mjera biti stroži u objektima s 50 i više životinja.

Svjesni smo kako je to vrlo teška mjera, jer je u susjednim zemljama, Bosni i Hercegovini i Srbiji i Crnoj Gori, primjerice, epidemijska situacija te bolesti nepovoljna, rekao je Brstilo.

Ipak, ove godine u Upravi za veterinarstvo ne očekuju veće teškoće upravo zbog dugogodišnje provedbe cijepljenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Probleme očekujemo potkraj ove i u početku 2006., ali smo razradili scenarije i za moguće izbijanje epidemije, za što je izdvojen i novac. Pojavi li se bolest, jedina je mjera neškodljivo uklanjanje svih bolesnih i na bolest sumnjivih svinja", rekao je Brstilo.

Da bi se domaće svinje očistile od antitijela svinjske kuge dobivenih cijepljenjem trebat će dvije godine i tek će tada biti moguć izvoz u EU, napominje veterinarski inspketor Brodsko-posavske županije Damir Agičić.

Odlukom Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede i šumarstva od 1. siječnja ove godine u Hrvatskoj je radi usklađivanja domaćeg zakonodavstva s propisima EU-a zabranjeno cijepiti svinje od svinjske kuge, koje se provodilo četrdeset godina.

(Hina) xvruž yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara