Video: Bezvremenske igračke koje izazivaju ovisnost i obaraju sve rekorde

KOJE su to bile igračke koje su obilježile naše djetinjstvo, bez kojih nismo mogli i ne možemo, a koje su obarale i obaraju svjetske rekorde u prodaji. Neke od njih poznate su u svakom kutku svijeta poput Rubikove kocke, Yo-Yo-a, Klik-klak-a ili Astrojaxa. Glavni adut im je jednostavnost te nužnost koncentracije, vježbe i vještine.

"Bolest" prodana u više od 300 milijuna primjeraka

Rubikova kocka bila je revolucija 70-ih godina, točnije 1974. kada je izumljena, a prodana je do danas u više od 300 milijuna primjeraka. Izumitelj porijeklom iz Mađarske nije niti slutio što je pokrenuo, lavinu obožavatelja koji su otkrivali razne načine što bržeg i jednostavnijeg slaganja svih boja na svoje mjesto.

Dakako, uvijek su postojali "šverceri" koji su svoj intelekt upotrijebili tako što su, jednostavno, odlijepili one male šarene kockice i potom ih zalijepili na pravo mjesto. No, da to nije toliko jednostavno i da je potrebno imati "ono nešto", svjedoči manji broj onih koji se s Rubikovom kockom uistinu snalaze.

Yo-Yo moraju imati svi

Yo-Yo je jedna, u najmanju ruku, povijesna igračka koja se prvi puta pojavila na jednoj ploči koja prikazuje malenog dječaka kako se igra nečime što je danas poznato kao Yo-Yo. Prvo otkriće prikazuje se na toj ploči davne 440. godine p.n.e.

No, popularnost te igračke eskalirala je oko 1920. godine. Tanka špagica i malo okruglo tijelo bilo je dovoljno da "zarazi" čitav svijet. Danas su mogućnosti i trikovi koje mala djeca, ali i ona veća, izvode s tom igračkom nevjerojatni.

Nakon početne loše prodaje zbog rata, s dolaskom televizije i televizijskih reklama došlo je pravo vrijeme i za Yo-Yo koji je u prvoj godini prodan u više od 42 milijuna primjeraka. Pravi recept za megapopularne igračke skrivao se upravo u njihovoj jednostavnosti.

Ključ uspjeha: Jednostavnost, jednostavnost i još jednom - jednostavnost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su s druge strane neke igračke, poput gore navedenih, stvorile svoju popularnost "preko noći", nekima ja za takav uspjeh trebalo više vremena. Pravi primjer toga je Astrojax koji po broju prodanih primjeraka (15 milijuna) zaostaje za svojom konkurencijom, no trenutnoj svjetskoj zaluđenosti ne nazire se kraj.

Blesava stvar - tri kuglice koje samo tako stoje na podebljem koncu dostojna su konkurencija Rubikovoj "šarenoj" kocki i Yo-Yo-u. Najnovija stvarčica, mutant između Yo-Yo-a, klasičnih žonglerskih loptica i Klik-Klaka, stvorio je nešto što je zarazilo gotovo sve kontinente: Europu, Aziju, Australiju...

Klinci markiraju iz škole, rade stvari koje se protive zakonima fizike, natječu se, a možda i zarađuju kladeći se tko što može izvesti s Astrojaxom. Kao i kod Yo-Yo-a, postoji Astrojax koji ima ugrađene lampice koje daju svjetlosne efekte te time trikovi postaju zanimljiviji, ali i teži. Astrojax je nastao iz puke dosade kada je budući fizičar Larry Shaw 1986. godine vezao tri matice na zubni konac i počeo izvoditi bedastoće.

Držeći jednu maticu, druge su inercijom bile pokretane jedna oko druge i vodoravno i okomito, a konac koji se zatezao pokretao ih je u sve kompliciranije putanje koje su tadašnjem studentu bile toliko "zarazne" da se nije mogao prestati igrati. Prije pravog patenta Larryjevog izuma prošle su pune dvije godine da bi u konačnici kuglice bile određene težine od pjenastog mekanog materijala.

Patenti koji su rijetko kada shvaćeni

Nakon početnih problema patenta i pronalaska tvrtke koja je voljna proizvoditi nešto što je malo tko shvaćao, njegov je izum počeo dobivati nagrade. Ovakvim izumima vrijeme nikada ne prolazi, za što je pravi primjer višetisućljetna igračka Yo-Yo, ali i Rubikova kocka koja unatoč svojoj "starosti" uvijek nudi nešto novo.

Uspoređujući ove "primitivne" igračke s modernim kompjuterskim igrama dolazi se do jednostavnog zaključka. GTA IV, PS3, Wii i ostala vesela družina elektrike, pred starim dobrim blesavim igrama može se jednostavno sakriti.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara