Video: Discovery se vratio kući

Tekst: I.M.
Foto: AFP

SPACE shuttle Discovery završio je svoju 14-dnevnu misiju opskrbe Međunarodne svemirske postaje (ISS) te je sa sedmeročlanom posadom sretno sletio u vojnu zračnu bazu Edwards u pustinji Mojave jučer u 20.53 sati prema lokalnom vremenu. Slijetanje u matičnu bazu na Floridi bilo je nemoguće zbog lošeg vremena.

Loše vrijeme danima je odgađalo i lansiranje Discoveryja prema ISS-u te je iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi konačno lansiran 28. kolovoza u 23.59 sati prema lokalnom vremenu. Među opremom koju je Discovery donio na ISS, nalaze se i oprema za novu spavaonicu, rashladni uređaj, hrana i razne druge potrepštine.

Zapovjednik Discoveryja je na ovoj misiji bio 48-godišnji Rick Sturckow, a uz njega su se prema Međunarodnoj svemirskoj postaji zaputili i 49-godišnji Kevin Ford, 47-godišnji Jose Hernandez, 52-godišnji Christer Fuglesang, 52-godišnji Pat Forrester, 44-godišnji Danny Olivas, 46-godišnja Nicole Stott. Stott je, kako je izvijestila Nasa, nova članica posade koja je zamijenila astronauta Tima Kopru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara