Video igre poboljšavaju vizualne vještine

ČINI se da naizgled besmislene video igre ipak mogu biti korisne jer mogu poboljšati vizualne vještine.

To potvrđuje istraživanje stručnjaka sa Sveučilišta Rochester u državi New York, koje je obuhvatilo dvije skupine ispitanika. U jednoj su bili iskusni igrači video igara, a u drugoj oni koji ih nisu igrali.

Iskusni igrači postigli su puno bolje rezultate. Testovima je mjerena njihova sposobnost prepoznavanja predmeta na šarenoj podlozi, a ispitanici su se morali usredotočiti na široko vidno polje ekrana. Drugi je test ispitivao sposobnost igrača da brzo prebroje predmete nakratko prikazane na ekranu. Ostali testovi provjeravali su sposobnost uočavanja vrlo brzih informacija.

Kako bi dokazali da rezultati istraživanja ne potvrđuju prije stečene sposobnosti, testirane su dvije skupine početnika. Jedni su igrali igricu o Drugom svjetskom ratu "Medal of Honor: Allied Assault", a drugi dobro poznati "Tetris".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon što su 10 dana igrali igre jedan sat dnevno, oni koji su igrali "Medal of Honour" pokazali su puno bolje vizualne vještine i sposobnost održavanja pozornosti od igrača "Tetrisa".

Prisiljavajući igrače da istodobno obavljaju nekoliko različitih zadaća, video igre pomiču granicu vizualne pozornosti, kažu znanstvenici.

Rezultati istraživanja potvrđuju ranija nagađanja da bi se video igre mogle rabiti u sportu ili vojsci, gdje u okolini koja se brzo mijenja treba donijeti vrlo brze odluke.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara