Video: Mesić i Kosor čestitali Obami na Nobelovoj nagradi za mir

Video: Mesić i Kosor čestitali Obami na Nobelovoj nagradi za mir

Tekst: I.Ka.
Foto: Arhiva

AMERIČKI predsjednik Barack Obama je dobio Nobelovu nagradu za mir. Iz Odbora za dodjelu Nobelove nagrade izjavili su da je nagrađen zbog svojeg izvrsnog napora koji ulaže u jačanje međunarodne diplomacije i suradnje među narodima te zbog nuklearnog razoružanja i pokušaja uvođenja mira na Bliski istok otkako je preuzeo ulogu vodećeg čovjeka SAD-a.

Za ovogodišnju nagradu bilo je nominirano rekordnih 205 osoba, od kojih su glavni favoriti bili zimbabvejski premijer Morgan Tsvangirai i kineski disident Hu Džia. Laureat dobiva zlatnu medalju, diplomu i 1,4 milijuna američkih dolara, prenosi Associated Press.

Prvi tamnoputi američki predsjednik niti godinu dana ne predsjeda Sjedinjenim Američkim Državama, a već je osvojio Nobelovu nagradu jer daje "nadu za bolju budućnost". On je treći senior Demokrata koji je osvojio Nobelovu nagradu i to nakon potpredsjednika Al Gorea 2007. godine i predsjednika Jimmyja Cartera 2002. godine.

"Obama je kao predsjednik stvorio novu klimu u vanjskoj politici. Multilateralnom diplomacijom nadoknadio je centralnu poziciju s naglaskom na ulogu UN-a i drugih međunarodnih institucija", rekli su iz Odbora za dodjelu Nobelovih nagrada.

"Zašto je Obama dobio nagradu za mir kad SAD ima najviše nuklearnog oružja?"

Za razliku od drugih Nobelovih nagrada koje su dodijeljene od strane Švedskih institucija, nagrada za mir se dodijeljuje osobi koju izabere peteročlani odbor kojeg je izabrao norveški parlament. Švedska i Norveška su ujedinjene pod jednom krunom u vrijeme Nobelove smrti.

Glavni palestinski pregovarač u mirovnom procesu Saeb Erekat je pozdravio nagradu koja je dodijeljena Obami i izrazio je nadu kako će Obama uspjeti postići mir te povlačenje Izraela iz zauzetih palestinskih područja i da će ustanoviti neovisnu palestinsku državu s Jeruzalemom kao prijestolnicom.

Manje oduševljeni dodjelom nagrade su palestinski ekstremisti, a za vođu islamskog džihada Kaleda Al Bača je ova dodjela jasan znak kako su nagrade politički motivirane i da se ne dijele prema kredibilitetu, vrijednostima i moralu. "Zašto bi Obama dobio nagradu za mir kada SAD ima najviše nuklearnog oružja na svijetu i njihovi vojnici ubijaju nedužne u Iraku i Afganistanu", pita se Al Bač.

Ahtisaari: Ovo je poticaj Obami da učini nešto na Bliskom istoku

Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari je rekao da je Nobelova nagrada Obami "očito poticaj da učini nešto po pitanju problema na Bliskom Istoku".

Konzervativci u SAD-u, koji su se radovali Obaminom prošlotjednom porazu u kandidaturi Chicaga za Olimpijske igre, Obaminu nagradu su nazvali farsom. Ali čak i neki analitičari se slažu s tezom da je dodjeljivanje Nobelove nagrade za mir nekome tko ni godinu nada ne vlada, preuranjeno.

Kenijka Wangari Muta Maathai koja je 2004. godine dobila Nobelovu nagradu za mir, je pohvalila izbor Obame kao dobitnika naglašavajući da će on "pomoći Africi da krene naprijed". "Mislim da je to izvrsno", rekla je Maathai koja smatra da će današnja odluka biti inspiracije cijelome svijetu. "On nam je pokazao da možemo skupa djelovati i surađivati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obamina obitelj u Keniji također se oglasila na vijest da je Barack ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir. "To je velika čast za obitelj, sretni smo što je jedan od nas nagrađen", izjavio je Said Obama, Barackov polubrat. Said je dodao kako je ova nagrada pogodila mnoge ljude jer "Barack Obama predstavlja različite načine života".

Mesić čestitao Obami

"Obradovala me vijest da Vam je dodijeljena Nobelova nagrada za mir za Vaše izvanredne napore u jačanju međunarodne diplomacije i suradnje među narodima", napisao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u čestitci koju je poslao američkom predsjedniku Obami.

"U ime građana Republike Hrvatske i svoje osobno najiskrenije Vam čestitam. Drago mi je što je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade prepoznao značenje i dalekosežnost inicijativa što ih poduzimate na polju vanjske politike, a osobito povijesno značenje ideje o stvaranju svijeta bez nuklearnog oružja što ste je iznijeli u Pragu", navodi se u Mesićevoj čestitci.

Kosor Obami: Zbog vas je diplomacija i suradnja ponovo stekla središnje mesto u međunarodnoj politici

Čestitkama Obami pridružila se i Jadranka Kosor. "Iskreno Vam čestitam na osvajanju Nobelove nagrade za mir 2009. godine. Kao što je Odbor za dodjelu nagrade pravilno prepoznao, s Vama je učinkovita multilateralna diplomacija i suradnja ponovno stekla središnje mjesto u međunarodnoj politici s naglaskom na uloge Ujedinjenih Naroda i drugih međunarodnih institucija", navodi se u poruci koju je Bijeloj kući poslala hrvatska premijerka.

"Hrvatska je tijesno surađivala sa Sjedinjenim Državama u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Naroda. Kao članica NATO saveza, radujemo se nastavku naše suradnje do kraja našeg mandata u promoviranju i zaštiti zajedničkih vrijednosti slobode, demokracije i mira. Svjesna mnogih izazova pred nama u ovom sve više međuovisnom svijetu, radujem se bliskoj suradnji s Vama u ostvarivanju naših zajedničkih ciljeva. Primite gospodine Predsjedniče izraze mog osobitog poštovanja", zaključuje Kosor.

Hrvatski predsjednički kandidati pridružili se čestitkama, jedino Kajin smatra da Obama nije zaslužio Nobela za mir

Većina hrvatskih predsjedničkih kandidata također je požurilo čestitati lideru najveće svjetske velesile na priznanju koje je podijelilo svjetske vođe, a i medije. Iz mase iskače jedino Damir Kajin čije je mišljenje na tragu ozbiljnih svjetskih političkih analitičara.

"U najmanju ruku je politikantstvo reći da je Obama doprinio očuvanju mira, a nije uspio povući trupe iz Iraka i razmišlja o stanju dodatnih 40.000 vojnika u Afganistan. No, i ranije je Nobelova nagrada za mir bila odraz političke volje", rekao je Kajin i dodao kako je bio vatreni Obamin zagovornik tijekom njegove kampanje, ali smatra da se ne može govoriti kako je Obama nakon samo šest mjeseci u Bijeloj kući do te mjere zadužio čovječanstvo da je zaslužio ovu prestižnu nagradu.

I Ivo Josipović smatra da je Obami trebalo dati malo više vremena, ali SDP-ov kandidat ipak je zagovornik ovakve odluke jer je, kako kaže, Obama "donio nadu Americi i ostatku svijeta", te dodaje kako tu nadu ipak još treba potvrditi i realizirati. Vesna Pusić također je čestitala Obami i kazala kako je to dobra odluka jer je Obama promijenio međunarodne odnose i donio novo razumijevanje politike.

Andrija Hebrang vjeruje da je Obama sposoban riješiti goruće probleme globalne politike zato što je, kako kaže, pokrenuo ideju mira željom da obustavi ratove u kojima SAD sudjeluje i odustajanjem od antiraketnog štita u Europi. "Mislim da je Obama nagrađen zato što u ovoj godini nije bilo važnih poteza za mir", Hebrangovo je objašnjenje zbog čega je Obama dobio nagradu nakon samo šest mjeseci u Bijeloj kući.

Nadan Vidošević se složio s Hebrangom u tvrdnjama kako je to veliki poticaj da Obama ustraje u svojoj ideji. "Nagrada Obami je poticaj novoj Americi i stvaranju tolerantnijeg svijeta, a Obama je simbol tog svijeta", kazao je Vidošević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara