Video: Mračne tajne Fritzlove ćelije

PRIČA o austrijskom monstrumu Josefu Fritzlu poznata je svima. Dokumentarni film, o jednom od najstrašnijih zločina u Austriji, donosi opsežni kronološki pregled svega onoga što se s obitelji Fritzl događalo od 19. travnja, dana kad je teško bolesna Kerstin Fritzl primljena u lokalnu bolnicu.

Podsjetimo, 42-godišnju Elisabeth Fritzl je nakon 24 godine zatočeništva, tijekom kojih se smatrala nestalom, policija iz podruma obiteljske kuće, koja se nalazi u blizini austrijskog grada Amstettena, oslobodila 27. travnja. Monstruozni otac ju je tijekom dugogodišnjeg zatočeništva seksualno i fizički zlostavljao. Rodila mu je sedmero djece, od kojih je troje s njom od rođenja bilo zatočeno u podrumu, a jedno je nakon rođenja umrlo.

Osam zaključanih vrata dijelilo je Elisabeth od vanjskog svijeta. Vrata ćelije su bila sakrivena iza drvene police. Njena majka Rosemarie navodno nije znala za mračnu tajnu svog supruga. Čak su i posvojili troje Elisabethine djece. Fritzl je supruzi rekao kako je njihova nestala kćer namjerno odbacila svoju neželjenu djecu, jer se nije mogla brinuti za njih. Djecu je, prema njegovoj priči, ostavljala ispred vrata njihove kuće.

Od hladnokrvnog zločinca do uplakanog pokajnika

Austrijski monstrum je smješten iza rešetaka. U tami zatvorske ćelije navodno je konačno spoznao što je učinio. Zatvorske noći navodno provodi plačući, a muči ga i nesanica. Iz zatvora je procurila i informacija o tome kako se 73-godišnji Fritzl nalazi u stanju duboke depresije te odbija izaći iz zatvorske ćelije tijekom svakodnevnog dozvoljenog izlaska u dvorište. Unatoč svemu što se dogodilo, Fritzl želi vidjeti Elisabeth, djecu i svoju suprugu Rosemarie. Rekao je svojim odvjetnicima kako "želi vidjeti obitelj, kako bi im objasnio što se dogodilo, i doznao kako su, jer je zabrinut za njih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fritzlova obitelj trenutno je smještena u psihijatrijskoj klinici Amstetten-Mauer. Kako bi bili sigurni da ih monstrum više neće pronaći, ali i da bi se zaštitili od medija, promijenit će identitet. Dokumenti za to već su pripremljeni, a obitelj ih samo treba potpisati.

Austrijske su vlasti u međuvremenu izvijestile kako njihova istraga i dalje ne upućuje da je Fritzl imao pomagača. Tužitelj Gerhard Sedlacek otkrio je kako je Fritzl optužen da je djelovao samostalno, i tako potvrdio ono što su istražitelji otpočetka govorili novinarima.

Cijeli dokumentarac (podijeljen u pet nastavaka, op.a.), koji osim kronološkog pregleda događaja donosi i izjave brojnih susjeda i obiteljskih prijatelja Fritzlovih te liječnika, istražitelja i ostalih stručnjaka, možete pogledati na Video Indexu.

I.M.
Foto: AFP / Bild / Krone

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara