Video: Nasa u potrazi za vodom projektilom pogodila Mjesec

Tekst: I.M.
Foto i video: Nasa

DANAS u 13.35 sati prema hrvatskom vremenu na Mjesecu je eksplodirao projektil kojeg je lansirala Nasa. Bombardiranje Mjeseca Nasa je izravno prenosila na svojim internetskim stranicama, gdje su ranije objavili i simulaciju cijele misije.

Nakon potvrde o uspješno izvršenoj operaciji, Nasinom dvoranom se prolomio pljesak. Kako su ranije izvijestili iz svemirskog centra u Cape Canaveralu, eksplozija je na južnom mjesečevom polu trebala načiniti krater dubine četiri i promjera 20 metara.

Riječ je o eksperimentu kojim se želi dokazati kako tragovi vode postoje i ispod površine Mjeseca. Znanstvenici se nadaju kako će u oblaku koji je nastao nakon eksplozije pronaći ostatke leda i vodene pare.

Satelit LCROSS, koji se nalazi u misiji pronalaska vode na Mjesecu, prošao je nakon eksplozije kroz oblak i prikupio materijale potrebne za analizu.

Kao lokacija izabrano potencijalno crpilište vode za buduću bazu

Nasa je projektil ispalila na lokaciju nedaleko od kratera Shackleton - mjesta na kojem planiraju izgraditi svemirsku postaju za koju se nadaju da bi trebala biti dovršena do 2024. godine.

Otkriće potencijalnih zaliha vode na Mjesecu značilo bi da se astronautima ne bi vodu trebalo dopremati sa Zemlje. Zato je kao lokacija gađanja projektilom i izabrano mjesto nedaleko od lokacije za gradnju buduće baze - pronađe li se ondje voda, biti će izrađeno crpilište i spremnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara