Video: Neadekvatna sanacija azbesta u Vranjicu

PROŠLI tjedan u Ministarstvu zaštite okoliša organizirana je novinska konferencija na kojoj su pokušali "ugasiti požar" nakon što su se u javnosti pojavili podaci koji su ukazivali na veliku zagađenost zraka azbestnim česticama u Vranjicu, gdje se nalazi tvornica azbestnih proizvoda "Salonit". Tada su jake snage Ministarstva, tajnik Nikola Ružinski i direktor Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo, tvrdili kako je ta analiza loša i neutemeljena, a da su oni proveli  savršenu sanaciju azbestnog otpada.

Iz Udruge za zaštitu okoliša Barbarinac su nas, u razgovorima nakon objave rezultata analize zraka obavljene početkom 2007. koje je provela tvrtka ANT po narudžbi IGH, upozorili da je azbestni otpad prilikom sanacije na odlagalište Mravinačka kava odvožen kamionima prekrivenima neadekvatnom ceradom, što je omogućilo širenje opasnih čestica zrakom.

Upravo je novinar Indexa na novinskoj konferenciji inzistirao na činjenici da je azbestni otpad na neadekvatan način prevožen na odlagalište Mravinačku kavu. Tada je Vinko Mladineo pokazivao fotografiju kamiona, kojim je prevožen otpad, tvrdeći kako je isti u potpunosti zatvoren, iako je fotografija pokazivala kamion snimljen sa strane te se nije vidio vrh na kojemu je trebala biti cerada ili neki drugi pokrov.

Kao dokaz, da je azbestni materijal prevožen na posve neadekvatan način, iz Udruge Barbarinac su nam ustupili video koji su sami snimili tijekom sanacije,a koji pokazuje kako je ta cerada na kamionima bila loše kvalitete i kako ju je i slabiji vjetar mogao podići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispočetka su korišteni kamioni lokalnih građevinara, koji su brzo odustali, pa je Ministarstvo ostalo bez prijevoza. Lokalni prijevoznici su odustali kad smo pozivali policiju i tražili da pogledaju imaju li kamioni sve potrebne dozvole. Kad bi policija zatražila dokumente, vozači bi samo rekli da ih imaju, ali ih ne bi pokazivali. Prijevoznici su se uplašili da ne stradaju, jer očito nisu imali sve papire, pa su odustali. Tek nakon nekoliko dana su došli kamioni koji su izgledali malo profesionalnije, ali je i dalje te cerade mogao podići vjetar", ispričao nam je Lovre Grgić iz Udruge Barbarinac.

Zanimljivo je i da je sanacija većim dijelom odrađena po noći, što su Ružinski i Mladineo objasnili činjenicom kako  je radnicima bilo vruće u specijalnim skafanderima u kojima su radili. U Udruzi Barbarinac kažu da je to moguće, ali da je zanimljivo kako su počeli raditi po noći tek nakon što su doveli novinare da vide loš način na koji se provodi sanacija.

Dario Markas
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara