VIDEO Pogledajte kako izgledaju helikopteri Black Hawk koje nam je donirao SAD

VIDEO Pogledajte kako izgledaju helikopteri Black Hawk koje nam je donirao SAD
Foto i video: MORH

DVA helikoptera tipa Black Hawk UH 60 M američke proizvodnje predstavljeni su danas u 91. zrakoplovnoj bazi Pleso, a riječ je o letjelicama koje vlada SAD-a donira Hrvatskoj i koje bi u redovitu službu trebale ući 2020. ili 2021. godine.

Donacija vrijedna 53 milijuna dolara uključuje dva helikoptera posljednje generacije, isporuku opreme te obuku pilota i tehničkog osoblja. Helikopteri će se koristiti za vojne i civilne svrhe i to je dio procesa prelaska na zapadne tehnologije, naglašeno je na predstavljanju kojemu su nazočili ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Ministar Krstičević je zahvalivši SAD-u na donaciji podsjetio da je u Zemuniku otvoren centar za obuku pilota helikoptera NATO. Black Hawk, koji nazivaju i ''radni konj'', jedan je od najboljih helikoptera u svijetu, rekao je. ''Ovo je investiranje partnera i prijatelja u hrvatsku sigurnost'', rekao je i istaknuo strateško partnerstvom s SAD-om. Napomenuo je da će ti helikopteri postupno zamijeniti postojeće letjelice istočne proizvodnje, u skladu s gospodarskim mogućnostima. Ocijenio je da je Hrvatska vojska danas izrasla u moćnu i respektabilnu vojnu silu.

Američki veleposlanik Kohorst je rekao da je danas povijesni dan u partnerstvu SAD-a i Hrvatske. Naglasio je da je hrvatskoj strani već donirana razna vojna oprema među kojom i helikopteri Kiowa. Naglasio je ulogu Hrvatske u mirovnim misijama UN-a i NATO-a. Hrvatska je još prije 20-tak godina bila primatelj međunarodnih mirovnih snaga, a danas je članica EU i NATO-a, rekao je.

Na donaciji je zahvalio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Mirko Šundov.

Nakon svečanosti, za ministra obrane i američkog veleposlanika organiziran je promotivni let helikopterima Black Hawk.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara