Video: Pokopan Ivo Pukanić; Jurdana policiji i novinarima: Vi ste krivi!

Video: Pokopan Ivo Pukanić; Jurdana policiji i novinarima: Vi ste krivi!

NA GRADSKOM groblju u Velikoj Gorici, oko 16 sati članovi obitelji, prijatelji, suradnici i brojni poznanici oprostili su se od ubijenog Ive Pukanića. Njegova supruga Mirjana Pukanić je rekla kako, iako joj je teško zbog njegove smrti, na pogreb neće doći "jer bi to bilo licemjerno". Na velikogoričko groblje od Ive Pukanića došlo se oprostiti oko tisuću ljudi.

Grobljem su odjekivali bolni jecaji Pukanićeve majke Dragice, njegova kći Sara bila je potpuno blijeda, šokirana i kao da je bila nesvjesna svega oko sebe. Na lijes mu je prije latica crvenih ruža, bacila svoj crni šešir.

"Govorio mi je da je cijela država u k.... i da moram otići van. Bojao se silno za mene. Posljednjih dana sjedili smo zajedno i toliko mi je puta rekao: 'Sara, ja neću još dugo. Osjećam da bi mi se moglo nešto dogoditi.' Nisam to htjela slušati", ispričala je Sara tjedniku Extra. "Moj tata je bio osoba koja ti se jednostavno zavuče pod kožu i bez njega više ne možeš", kazala je jedinica o svom ocu "Dan kada je poginuo trebali su joj kupiti prve štikle, zbog čega je Pukanić bio "ponosan što sam odlučila, jer je uvijek govorio da izgledam kao klošarica", ispričala je sara. Ipak, na sprovodu je imala na nogama plave starke. Pukanićeva sestra Anka poljubila je latice koje je bacila na lijes.

Tradicionalni turopoljski sprovod, završen je polaganjem Pukanićeva lijesa u raku uz pjesmu "Krist na žalu". No prije toga klapa mu je otpjevala "Da te mogu pismom zvati".

> Zagreb se komemoracijom oprostio od Pukanića i Franjića

> U Vukovaru, Rijeci i Zagrebu uhićenja zbog ubojstva Pukanića i Franjića

Uoči pogreba, groblje je bilo, doslovce, pod policijskom opsadom. Jake snage osiguranja bile su raspoređene na svakih stotinjak metara po cijelome groblju, a okolne ulice su bile zatvorene za promet. Do samog kretanja povorke prema grobnome mjestu, nije bilo otkriveno gdje će Pukanić biti pokopan.

Na groblje su već oko 15 sati stigli neki od Pukanićevih prijatelja i poznanika. Među njima su i kolumnist Nacionala, pisac Zoran Ferić, Zlatko Canjuga te Zdeslav Barač, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza. Predsjednik Mesić na pogreb svog prijatelja je poslao vijenac od zelenih i bijelih kala. Mesićev je vijenac bio postavljen s desne strane vrata kroz koja se ulazi prema odru, dok je s lijeve strane bio vijenac Grada Zagreba.

Na Pukanićev su posljednji ispraćaj stigli: i njegov vjenčani kum Jasenko Houra, bivši ravnatelj POA-e Franjo Turek, bankar Neven Barač, Željko Bagić, Igor Štimac, Zdravko Mamić, Vanja Sutlić, Zlatko Marić, Ljubo Pavasović Visković, Alica Petrač i njeni sinovi, Tonino Picula, Zvonimir Šostar, Ivo Jelušić, Stefan Lupino, Dmitrij Železnjak, Juraj Hrvačić, Aleksa Bjeliš, Boris Novković, pa čak i Jaran iz Malnarove Noćne more, kao i mnogi drugi.

Nekoliko minuta prije 16 sati na groblje je stigao i predsjednik Stjepan Mesić, okružen sa šest tjelohranitelja koji ni u jednom trenutku nisu napuštali njegovu blizinu. Na groblju su bili i njegovi savjetnici, s kojima se prema grobnome mjestu kretao neposredno uz Pukanićevu obitelj. Predsjednik je bio ozbiljnog lica, a crvene oči svjedočile su koliko pati zbog prijateljeve smrti.

"Novinarske male duše krive su za njegovu smrt kao i policija koja ga nije zaštitila"

Sprovod je obilježila gorčina nekrologa kolumnista Nacionala Srećka Jurdane, koji se obrušio na policiju koja mu je ukinula zaštitu početkom kolovoza te medije koji nisu vjerovali da je u travnju ove godine nakon prisilne hospitalizacije njegove supruge Mirjane pokušan atentat na njega.

"Sve da je i sam Puki tražio ukidanje zaštite, što nije... nitko neće abolirati policiju što ga nije zaštitila", kazao je Jurdana. Dodavši je da je Puki znao da ulicama cirkuliraju sile zla te da iako je bio zabrinut za svoj život, nije puno pričao o tome. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolumnist je kazao kako je od prvog broja Nacionala bio s njim i da ne može vjerovati da je ovo kraj - "banda ga je uspjela spremiti u grob".  "Sa svojim ironičnim dosjetkama svima je dizao motivaciju u redakciji... Mogli smo se svađati i raspravljati, no bili smo pravi drugovi", prisjetio se Jurdana, osvrnuvši se zatim na druge medije i na "mediokritetski" HND te aferu oko prisilne hospitalizacije Mirjane Pukanić.

"Pljunuti si mogu u ogledalo"

"Drugi novinari odnosili su se prema njemu lešinarski, nazivali su ga prevarantom koji želi skrenuti pozornost sa svoje obiteljske situacije. Prokleto licemjerje je pokazalo da je bilo potrebno da ga ubiju da bi pokazali suosjećanje... Novinarske male duše krive su za njegovu smrt kao i policija koja ga nije zaštitila", kazao je, a novinarima koji su pratili slučaj Mirjane Pukanić, pisali da je šmrkao kokain, povezivali ga s mafijom i nisu vjerovali u atentat poručio je - "Pljunuti si mogu u ogledalo".

"U silnim demonstracijama tijekom napada na novinare nitko se nije sjetio njega, a Puki je bio veći novinar od svih njih zajedno", kazao je Jurdana. Kazao je da su i novinarima i policiji ruke krvave. "Rekao mi je jednom - 'Pored svega što se dogodilo, ne mrzim Mirjanu. Jer će uvijek imati samo mene'", otkrio je kolumnist.

Nakon što je klapa otpjevala pjesmu "Ima jedna duga cesta", povorka se uputila prema posljednjem Pukanićevom počivalištu.

Nakon sprovoda održana je misa zadušnica u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici.

I.M./A.B.
Foto: Kristijan Horvat

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara