Video: Požar proždire Universalov studio u Kaliforniji

FILMSKI studio tvrtke Universal, jedan od najvećih i najpoznatijih na svijetu, ovog jutra po lokalnom vremenu je pogodio veliki požar.

Požar je trenutno, kako tvrdi losanđeleski vatrogasni kapetan Frank Raynoso, "pod kontrolom", ali su posljedice već sada teške kako za tvrtku Universal, tako i za objekt koji se smatra jednim od najvažnija lokacija američke i svjetske filmske baštine.

Osim samog studija, požar se naime proširio na obližnji zabavni park - jedan od najpoznatijih na svijetu. Tamo je uništena vožnja King Konga. U međuvremenu su stigle vijesti i kako je u potpunosti izgorio jedan od najpoznatijih setova u povijesti filma - gradski trg Hill Valleya koji se koristio u trilogiji Povratak u budućnost. Također su uništene kulise koje su desetljećima služile za snimanje filmova s radnjom smještenom u New York i Novu Englesku.

Ipak, najgore od svega jest da je požar zahvatio i  trezor s Universalovom video-arhivom. Ron Meyer, predsjednik tvrtke NBC Universal, tvrdi da je oštećeno između 40.000 i 50.000 komada filmske i video-vrpce s filmskim originalima. S druge strane, kaže Meyer, napravljene su kopije koje se trenutno nalaze na drugim lokacijama.

Prve dojave o požaru su stigle u 4:35 po lokalnom, odnosno 13:45 po hrvatskom vremenu. Losanđeleski vatrogasci vjeruju kako je požar izbio tijekom snimanja, odnosno da mu je prethodila barem jedna eksplozija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatra još uvijek tinja, a navodno se proširio i na obližnji zabavni park - jednu od najvećih znamenitosti Kalifornije. Također, uništena je najmanje jedna zgrada te tri bloka objekata, koji su konstruirani od drva.

U gašenju je sudjelovalo najmanje 100 vatrogasaca, a pomagali su im helikopteri. Jedan od vatrogasaca je prilikom gašenja ozlijeđen te smješten u bolnicu.

D.A.
Foto: Vancouver Sun

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara