Video: Predstavljen novi MacBook i MacBook Pro

Video: Predstavljen novi MacBook i MacBook Pro

NA JUČERAŠNJOJ Appleovoj konferenciji u Cupertinu predstavljena su nova računala MacBook serije kao i novi LED Cinema ekran.

Dizajnom se MacBook i MacBook Pro ne razlikuju previše te su izrađeni  "Brick" proizvodnim procesom koji znatno očvršćuje i olakšava samo kućište računala. Oba nova prijenosnika prate liniju MacBook Aira, aluminij, kompaktnost, minimalizam. Potrebe za tipkom na Trackpadu više nema pa je tako cijeli Trackpad jedna velika tipka izrađena od stakla s velikim brojem funkcija.

Predstavljeni su i novi ekrani Apple prijenosnika, riječ je o 13 i 15-inčnim LED-backlit glossy ekranima na kojima su se lomila koplja, dok su jedni razočarani, drugi ih hvale. Dakle, nova serija MacBooka započinje modelom od 2 GHz Intel Core 2 Duo te završava jačim modelom s procesorom od 2,4 GHz.

Serijski je ugrađeno 2 GB DDR3 RAM-a (maksimalno 4 GB), zatim su na izbor tvrdi diskovi od 160/250 GB (5400 rpm) te najjači od 320 GB pri 5400 rpm, ali i SSD disk od 128 GB. Velik korak novih MacBooka je napuštanje integrirane Intelove GMA grafike koja se zamjenjuje Nvidijinom GeForce 9400M grafikom s 256 MB DDR3. Upravo je tu memoriju Steve Jobs hvalio na konferenciji napominjući kako ima 5x bolje performanse od prethodnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrh grafike bit će ugrađen u MacBook Pro, riječ je o Nvidiji GeForce 9600M GT. Svi novi modeli lako se spajaju na novi Cinema Display od 24 inča za najzahtjevnije korisnike. Pomalo je neugodno iznenadilo uklanjanje iz svih novih MacBooka Firewire port na čijem se mjestu sada nalaze dva USB 2.0 porta, Gigabitni Ethernet, MagSafe adapter te spomenuti Mini DisplayPort.

Optika je standardna, 8x SuperDrive što čini ukupnu težinu prijenosnika oko 2,04 kilograma. Cijene u SAD-u kreću se od 1.299 dolara za "najslabiji" MacBook pa sve do 2.499 dolara koliko se treba odvojiti za najsnažniji MacBook Pro.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara