Video: Više desetaka tornada na američkom jugu ubilo najmanje 248 ljudi

Video: Više desetaka tornada na američkom jugu ubilo najmanje 248 ljudi

Foto: AFP

NAJMANJE 248 osoba smrtno je stradalo u tornadima koji su poharali šest država na američkom jugu. USA Today javlja kako se radi o najsmrtonosnijim udarima tornada u zadnjih 40 godina.

Američkim jugom hara više desetaka tornada. Neki su toliko jaki da su uništavali čitave četvrti i pod ruševinama kuća ostavljali brojne žrtve. "Sve se dogodilo tako brzo da je bilo nevjerojatno", komentirao je Jerry Steward, 63-godišnji vatrogasac u Birminghamu u Alabami, jednom od gradova koji je pogođen udarima tornada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stewart je preživio udar zajedno sa svojom ženom, kćeri i dvoje unučadi. Pred razornim tornadom sakrili su se u podrumu ispod trijema njihove kuće. No, mnogi njegovi susjedi nisu bili te sreće: Stewart je osobno iz ruševina izvukao dva mrtva tijela.

U Alabami je za sada potvrđeno 162 smrtna slučajeva. U Mississippiju je poginulo 32 ljudi, isto kao i u Tennesseeju. U Georgiji je bilo 13 smrtnih slučajeva, osam osoba poginulo je u Virginiji i jedna u Kentuckyju. Najgore je u udarima tornada prošao Tuscaloosa, grad od 83.000 stanovnika, koji je gotovo sasvim razoren.

Na ulice je u Alabami poslana i Nacionalna garda. Gotovo milijun ljudi u toj saveznoj državi ostalo je bez struje, potvrdio je guverner Robert Bentley koji je pohvalio Nacionalnu meteorološku službu zbog pravovremenog upozorenja, zbog kojeg su mnoge žrtve ipak izbjegnute. Alabamu će sutra posjetiti i Barack Obama, koji je izrazio sućut obiteljima žrtava i najavio da će država pomoći u nadoknadi štete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara