Vidošević, Bandić, Josipović i Pusić na čelu predsjedničke utrke, Hebrang kaska za njima

Tekst: I.M.
Foto: Davor Pongračić/Cropix

SVE DOSAD provedene ankete po pitanju predsjedničkih izbora dale su isti rezultat: građani su neodlučni između Nadana Vidoševića, Ive Josipovića, Vesne Pusić i Milana Bandića, koji se o svojoj kandidaturi službeno još uvijek nije izjasnio i oko koje se već nekoliko puta predomislio, dok HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang polako kaska za vodećom četvorkom.

Istraživanje koje je agencija Promocija plus 16. i 17. rujna provela uzorku od 500 birača, pokazala je kako obrazovaniji građani (oni sa visokim ili višim stupnjem obrazovanja) u najvećem broju podržavaju SDP-ovca Ivu Josipovića (25,8 posto), a potom slijede Nadan Vidošević (16,5 posto), Vesna Pusić (12,2 posto), Milan Bandić (10,7 posto) i Andrija Hebrang (7,2 posto).

Kad je riječ o preferencijama prema spolu, biračicama je najdraža Vesna Pusić, kandidatkinja Hrvatske narodne stranke - koja dobiva  čak 70,6  posto glasova ženskog biračkog tijela. Josipović, Bandić i Vidošević osvajaju podjednak broj glasova žena i muškaraca.

Starci za Josipovića, mladi za sve osim Hebranga

U dijelu istraživanja koje se bavi distribucijom glasova unutar dobnih skupina zanimljivost je da Ivo Josipović najveću popularnost uživa među dobnim skupinom preko 60 godina u kojoj osvaja čak 39,8 posto, dok najmanje osvaja kod mladih u dobi od 18-30 godina, samo 6,7 posto. Vesna Pusić, Nadan Vidošević i Milan Badić imaju podjednaku i gotovo ravnomjernu distribuciju glasova unutar svih dobnih skupina.

Prema rezultatima regionalnih anketa, Vesna Pusić u zagrebačkoj regiji osvaja 9,4 posto glasova, isto koliko Milan Bandić, dok najviše osvaja Ivo Josipović sa 17,2 posto. I u Istri i Primorju vodi Ivo Josipović (19 posto), a slijede ga IDS-ovac Damir Kajin (17,2 posto) te Vesna Pusić (15,2 posto). U Dalmaciji Josipovića podržava 25,6 posto birača što je dvostruko više od drugog dalmatinskog favorita Nadana Vidoševića (13,3 posto), dok su ostali kandidati u Dalmaciji gotovo izjednačeni.

I u sjeverozapadnoj Hrvatskoj vodi Josipović sa 29 posto, a slijede ga Nadan Vidošević i Vesna Pusić, dok Bandić zaostaje sa 5,8 posto glasova. Ista je situacija i u Slavoniji, dok su u središnjoj Hrvatskoj glasove birača gotovo ravnopravno podijelila četiri vodeća kandidata Nadan Vidošević, Milan Bandić i Ivo Josipović koji su gotovo izjednačeni na 13,6 posto te Vesna Pusić s 11,4 posto, dok Andrija Hebrang u središnjoj Hrvatskoj osvaja svega 6,8 posto glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara