Vidošević bi od jeseni mogao plaćati do 150.000 eura poreza

Tekst: V.Š.
Foto: Index

NAJBOGATIJI kandidat na prošlim predsjedničkim izborima Nadan Vidošević mogao bi od jeseni plaćati i do 150.000 eura poreza godišnje.

Najesen stupa na snagu Šukerov porez na dodatne nekretnine i zemljišta. Naime, Vlada je odlučila da se više neće, kao dosad, plovila oporezivati po veličini, vikendice po kvadratu, a automobili prema snazi, nego će se gledati isključivo vrijednost imovine. Koliko će taj porez iznositi, još nije odlučeno, ali moguće je da će biti od 0,5 do 1,5 posto vrijednosti nekretnine, kako je u većini europskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidošević je tako za svoj "Nadanland" kod Ravne gore, zemljište od 80.000 kvadrata, zbog nedostatka poreza na luksuz, plaćao samo 500 kuna.

"Sada se u Hrvatskoj plaća porez na vikendicu od 5 do 15 kuna po kvadratu, pa vlasnik prostora od 100 kvadrata godišnje državi mora dati od 500 do 1500 kuna", kaže Ljubo Jurčić, koji je i sam veliki zagovaratelj takvog sustava oporezivanja. Osim zemljišta kod Ravne gore, Vidošević posjeduje i obiteljsku kuću u Zagrebu na Gornjem Prekrižju, zemljište u Medulinu te šumsko i poljoprivredno zemljište u Pisarovini, piše Jutarnji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara