Vidović: Deinstitucionalizacija socijalne skrbi ništa ne ukida

MINISTAR rada i socijalne skrbi Davorko Vidović izjavio je danas da Ministarstvo rada u najavljenom procesu deinstitucionalizacije sustava socijalne skrbi nema namjeru zatvarati domove za starije osobe, pa su netočne sve špekulacije koje su se o tome pojavile u javnosti.

Deinstitucionalizacija socijalne skrbi dugoročan je proces, tijekom kojega će se u idućih 10 do 18 godina promijeniti sustav skrbi o djeci bez roditeljske brige, osobama s invaliditetom i odraslim psihičkim bolesnicima.

´Radimo oprezno i polako kako ne bi ugrozili dosegnutu razinu prava, već da bi omogućili povećanje kvalitete njihova života´, rekao je Vidović na konferenciji za novinare.

Kao osnova za promjene poslužit će studija na kojoj rade stručnjaci Ekonomskog instituta, koja će biti gotova do siječnja iduće godine.

Na uzorku od oko 8.000 korisnika želi se ispitati koje su alternativne tj. izvaninstitucionalne mogućnosti skrbi.

Većina od 18.500 osoba smještenih u domovima socijalne skrbi izabrala bi obiteljski život, pa treba razmotriti sve mogućnosti za život u udomiteljskim obiteljima, pomoć i njegu u kući, patronažnu službu, skrb u zajednici i slično.

´Idemo s nadogradnjom sustava koji već postoji´, rekao je Vidović.


U Hrvatskoj su trenutno u stanovima u vlasništvu domova smještene 122 osobe, uglavnom mladi koji su prethodno bili u domovima za djecu i mentalno retardirane osobe.

U udomiteljskim su obiteljima 3.503 osobe, među kojima 1.766 djece bez roditeljske skrbi, 1.294 mentalno retardirane osobe te 493 psihička bolesnika. U privatnim je domovima smješteno 1.500 osoba.

U Hrvatskoj postoji pretjerana institucionalizacija sustava socijalne skrbi, pa postojeće domove treba transformirati radi razvijanja raznovrsnih usluga, a veću ulogu u tome dati lokalnoj upravi, rekao je pomoćnik ministra Nino Žganec.

Cijela reforma trebala bi osigurati i financijske učinke jer bi se oslobodila tržišno vrijedna imovina u državnom vlasništvu, koja bi bila reinvestirana u alternativne oblike skrbi.

Ne bi bilo potrebe za izgradnjom novih ustanova, a postigla bi se korist od podizanja kvalitete usluga, smatra Žganec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara