Vidović: HSU naštetio umirovljenicima

JOŠ UVIJEK aktualni ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović tvrdi da je dogovor koji je predsjednik HSU-a Vladimir Jordan potpisao s HDZ-om skandalozan i štetan. Smatra da su nebulozna HDZ-va obećanja da će se godišnje za mirovine izdvajati 40 milijardi kuna, uz najavljeno smanjenje PDV-a.

Prije nekoliko dana predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, koja je na održanim izborima osvojila tri mandata, potpisao je sporazum s HDZ-om o povratu duga umirovljenicima i rastu mirovina do iznosa 70 posto prosječne plaće u zemlji.

Ministar Vidović u razgovoru za "Novi list" kaže da se radi o prevari ostapbenderovskih razmjera zakuhana od strane tri zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika, dodajući da teški krimen tog sporazuma ide isključivo na leđa Vladimira Jordana jer je potpisao nešto što je za umirovljenike štetno.

Po Vidovićevom mišljenju, postignuti dogovor je samo mazanje očiju javnosti, jer je nemoguće da se godišnje iz proračuna izdvaja 40 milijardi kuna, uz najave smanjenja PDV-a i izmjene u poreznom sustavu. Objašnjava da bi dodatak od 100 kuna i šest posto u osnovicu mirovine kao i plan rasta mirovina prema kojem bi one dosegle 70 posto prosječne plaće, pojelo 50 posto državnog proračuna, odnosno 40 milijardi kuna.

Usporedbe radi, sada se za mirovine iz državnog proračuna godišnje izdvaja 25 milijardi kuna. U ovoj godini mirovine su rasle od 16 do 17 posto, odnosno za oko 200 kuna.

Na temelju sporazuma koji je potpisao HSU takav rast nije realno ostvariti, kaže Vidović. Objašnjava da bi mirovine dosegnule 70 posto prosječne plaće u zemlji, BDP bi godišnje trebao rasti između 15 i 20 posto. Niti u tom slučaju, planirani rast mirovine ne bi dosegnule niti u idućih 15 godina.

HDZ-ovo obećanje da će do 2005. godine mirovine iznositi 50 posto prosječne plaće, Vidović je nazvao prevarantskim, sarkastičnim i ciničnim, jer je uz sadašnju financijsku situaciju u zemlji to neostvarivo.

Jedina pozitiva strana sporazuma, po mišljenju Vidovića, je obećanje o širem obuhvatu zdravstvenog osiguranja za umirovljenike starije od 65 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara