Vidović: Sigurnost radnog mjesta treba zamijeniti dinamizacijom tržišta rada

OBRAZLAŽUĆI u nastavku sjednice Hrvatskog sabora Vladin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu (ZOR) ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović rekao je da ´reforme ne trpe odgode´ te da ´nekadašnju sigurnost radnih mjesta treba zamijeniti većom dinamizacijom tržišta rada´.

Ustvrdio je i da radnička prava u Hrvatskoj višestruko nadmašuju prosjeke u većini europskih država.

´Otkazni rokovi i otpremnine viši su nego što je to u većini tranzicijskih zemalja i među najvišima u Europi´, rekao je ministar Vidović, dodavši da ´izmjenama ZOR-a niti jedno radničko pravo neće ići ispod europskog prosjeka, ali ni iznad toga, što je više nego u većini tranzicijskih zemalja´.

Najavio je da će se umanjena radnička prava iz predloženih izmjena Zakona o radu kompenzirati kroz izmjene ostaloga radno-socijalnog zakonodavstva, izmjenama zakona o mirovinskom i zdravstvenom osiguranju, zakona o fondu za radnička potraživanja, te kaznenog i stečajnog zakona.

Ministar Vidović naglasio je da će Vlada i dalje ustrajati na socijalnom dijalogu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomeno je i da su promjene radnog zakonodavstva donijele pozitivne rezultate u. primjerice Irskoj.

U Irskoj stopa nezaposlenosti je od 1993. do 2001. godine pala s 15,3 posto na 3,8 posto, prosječna plaća 2001. porasla je za 10 posto, industrijski radnik iste je godine imao 24.000 kuna prosječnu bruto plaću, izvoz je višestruko nadmašio uvoz, a strana ulaganja dosegla 34 milijarde američkih dolara, kazao je Vidović.

Dodao je da svi ovi rezultati ne bi bili mogući da Irska nije prije 15 godina imala jasnu viziju kako ostvariti svoje socijalne planove uz konsenzus sa socijalnim partnerima.

Sjednica Hrvatskog sabora nastavljena je raspravom predstavnika klubova zastupnika o Vladinu prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o radu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara