Vidović: Vlada nije popustila sindikatima

MINISTAR rada i socijalne skrbi Davorko Vidović opovrgnuo je danas tvrdnju Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da je Vlada tijekom pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR) popustila sindikatima, a odustajanje HUPa od pregovora ocijenio je "malim predahom" i dijelom pregovaračke strategije poslodavaca.

Tijekom sastanka premijera Ivice Račana sa čelnicima sindikata, koji je održan u utorak, nije se pregovaralo o bilo kojem institutu ZOR-a, ustvrdio je Vidović na konferenciji za novinare.

On smatra da će taj nesporazum biti riješen, ako ne prije, onda idućega petka prigodom već ranije zakazanog susreta čelnika HUP-a s premijerom Račanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vidović je uvjeren da će se poslodavci vratiti pregovorima o ZOR-u jer im predložene izmjene u vezi otpremnina i otkaznih rokova idu u prilog.

Po novom prijedlogu, u slučaju otkaza radniku poslodavac bi umjesto 21 plaće morao isplatiti 10 plaća, dok bi ostatak toga iznosa na sebe preuzela država.

"ZOR i svi prateći radno-socijalni zakoni bit će izglasani u Hrvatskom saboru ma što se dogodilo, ali učinit ćemo sve da prije toga postignemo konsenzus sa socijalnim partnerima", rekao je Vidović. Dodao je kako se koncepcija zakona neće mijenjati i ako se poslodavci više ne vrate pregovorima.

Vidović je najavio da će prijedlozi izmjena ZOR-a i Zakona o fondu za radnička potraživanja doći u Hrvatski sabor u svibnju, dok će ostali zakoni iz toga paketa biti upućeni u proceduru prije saborske ljetne stanke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara