Vijeće europe i IMO organizirali okrugli stol o pluralizaciji medija

Promicanje pluralizma u medijima te ograničenje monopola i pretjerane koncentracije vlasništva u medijima glavne su teme okruglog stola koji se pod nazivom "Izazovi i potencijali za medijsku raznolikost i pluralizam: nadziranje koncentracije i osiguranje transparentnosti" danas održava u Novinarskom domu.

Na skupu, koji organiziraju Medijski odjel Vijeća Europe i zagrebački Institut za međunarodne odnose (IMO), izražen je stav da europskim državama, među njima i u Hrvatskoj, mediji više nisu izloženi pritiscima vlasti i politike, već da njihovu neovisnost sve više ugrožavaju monopoli i koncentracija vlasništva u rukama pojedinih korporacija.

Otvarajući skup, ministar kulture Antun Vujić je kao osnovni problem neovisnosti medija naveo pritisak koji na uređivačku politiku i same novinare vrše njihovi poslodavci i poslovno-interesni lobiji, što je, tvrdi, složeniji problem od odvajanja politike od medija. Problem je, smatra, i u ostvarivanju unutarnje autonomije novinarske profesije.

Vujić je ocijenio da zakonska regulativa u Hrvatskoj uvelike štiti neovisnost medija i novinarske struke, poglavito kroz zakone o medijima i elektroničkim medijima te Zakonom o HRT-u, koji izravnim zakonskim odredbama potiču i pluralizam medija.

Odredbom da se tri posto od televizijske pretplate uplaćuje u poticanje programskih sadržaja za pluralizaciju medija prikupit će se oko 30 milijuna kuna, te otvoriti mogućnost za otvaranje između 600 i 700 radnih mjesta, istaknuo je.

Ispred IMO-a govorila je voditeljica Odjela za kulturu i komunikacije Zrinjka Peruško koja je ustvrdila da je u Srednjoj i Istočnoj Europi nastupilo novo razdoblje medijske politike kada se medije više ne mora štititi od države, već od velikih tvrtki i korporacija.

Kao osnovne načine zaštite pluralizma u medijima navela je ograničenje koncentracije i sprječavanje monopola, te pozitivne aktivnosti kao što su izravne ili neizravne potpore subvencije medijima - izravno financiranje iz proračuna ili obvezna pretplata, ukidanje PDV-a na tisak i knjige te jeftiniji poštanski troškovi za tiskovine.

Savjetnik u Medijskom odjelu Vijeća Europe Mario Oetheimer rekao je kako se članice EU nisu uspjele dogovoriti oko obveznih mjera za pluralizaciju medija, te su dale preporuke kojima se potiče transparentnost i ograničava koncentracija vlasništva.

Smatra da je prednost medijske pluralizacije u osiguranju brojnosti i raznolikosti medijskih sadržaja, a pluralizacija se, kaže, treba provoditi uz nadzor neovisnih agencija i uz financijske potpore.

(Hina) tr so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara