Vijeće Europe kritizira Austriju zbog rasizma

Komisija protiv rasizma i netolerancije Vijeća Europe (ECRI) kritizirala je u utorak Austriju zbog antisemitizma i diskriminacije Afrikanaca, muslimana i Roma.

"Rasizam i rasna diskriminacija i dalje pogađaju svakodnevni život pripadnika manjinskih skupina, osobito Afrikanaca, muslimana i Roma", navodi ECRI u izvješću objavljenom u utorak.

Izvješće, usvojeno u lipnju 2004., upozorava također da antisemitizam u Austriji predstavlja i dalje "razlog za zabrinutost" te da se stajalište austrijskog javnog mnijenja prema tražiteljima azila posljednjih godina pogoršalo.

"Javna rasprava, kako na političkoj sceni tako i u medijima, o azilantima, građanima zemalja koje nisu članice Europske unije i drugim manjinskim skupinama često je imala rasističke i ksenofobne konotacije", navodi se u izvješću.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, unatoč određenom poboljšanju, različito tretiranje, pravno i u praksi, građana Europske unije i onih koji to nisu "negativno se odražava na političku i socijalnu integraciju svih elemenata austrijskog društva", dodaje se u izvješću.

ECRI stoga predlaže austrijskim vlastima da osnuju neovisan organ za borbu protiv rasizma i rasne diskriminacije i više poštuju prava azilanata. Preporuča također mjere protiv rasizma i ksenofobije u javnim raspravama te promjenu odnosa snaga reda prema manjinskim skupinama.

(Hina) xzt ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara