Vijeće Europe poziva Estoniju na davanje državljanstva rusofonima

Estonija mora ubrzati davanje državljanstva za oko 170.000 svojih stanovnika koji ga nemaju, ocijenio je u utorak u Talinu glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer.

"Estonija mora nastaviti povećavati stopu davanja državljanjstva svojoj brojnoj ne-estonskoj manjini", izjavio je Schwimmer u govoru prigodom 10. obljetnice pristupa te male baltičke zemlje Vijeću Europe.

"To je najbolji mogući doprinos koncepciji Vijeća i pozitivan odgovor na strahovanja od novih linija europskih podjela", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Većina od tih 170.000 osoba su Rusi, bivši sovjetski državljani, ali koji kanije nisu izabrali ni estonsko, ni rusko ni neko drugo državljanstvo.

Od 1,4 milijuna stanovnika te male baltičke zemlje koja je stekla neovisnost 1991. godine, više od 120.000 su naturalizirani Estonci i 90.000 naturalizirani Rusi. Oko 170.000 preostalih, uglavnom starijih osoba, nisu izabrali niti jedno državljanstvo.

Tijekom pedeset godina ruske okupacije triju baltičkih zemalja velika zajednica pripadnika ruskog govornog područja nalazila se u Estoniji, ali i u Latviji i Litvi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara