VIJEĆE EUROPE: U EUROPI JE 814 MILJUNA LJUDI, NATALITET GOTOVO SVUDA NIZAK

Na početku 2003. Europa je imala oko 814 miljuna stanovnika, a u svim zemljama osim Turske natalitet je izuzetno nizak, kaže se u novom demografskom izvještaju Vijeća Europe objavljenom u četvrtak.

Od 814 miljuna Europljana, njih 803,5 milijuna stanovnici su zemalja članica Vijeća Europe, kaže se u tom izvještaju koji pokriva svih 45 zemalja članica i jednu nečlanicu, Bjelorusiju.

Udjel Europljana u svjetskoj populaciji smanjuje se, a prema izvještaju, takav se trend očekuje i idućih godina.

U svim zemljama osim Turske natalitet je nedovoljan za jednostavnu reprodukciju, u zemljama istočne Europe rast broja stanovnika ravan je nuli, a u mnogim zapadnoeuropskim zemljama negativan rast izazvan većim brojem umrlih nego rođenih sprečava se samo imigracijom.

Godišnji podaci pokazuju da se svuda smanjuje broj brakova, a u nekim zemljama, poput Islanda, Norveške, Švedske i Estonije, gdje je sve veći broj drugih oblika zajedničkoga života, poput kohabitacije, broj rođenih izvan braka veći je od 50 posto ukupnoga broja novorođenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U svim europskim zemljama smanjuje se dojenačka smrtnost. Ona je oko pet promila u zapadnoeurospkim zemljama, ali je i dalje visoka, od 10 do 20 promila u Rumunjskoj, Moldovi, Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji i zemljama kavkaske regije.

Očekivana životna dob za muškarce najveća je na Islandu, 78 godina, slijede San Marino, Švicarska i Švedska. Najniža je u Rusiji (59), Bjelorusiji i Ukrajini.

Za žene očekivana je životna dob najviša u San Marinu (84,2 godine), a slijede Švicarska, Francuska i Italija, dok je najniža u Turskoj (70,9 godina), Moldaviji i Rusiji.

Cijela Europa stari, mada se udjel starih razlikuje od zemlje do zemlje. Najveći udio starih osoba zabilježen je 2002. u Italiji (18,2 posto), Njemačkoj (17,5 psoto) i Grčkoj (17,3 posto), a u većini europskih zemalja taj je udjel od 12 do 17 posto, kaže se u priopćenju Vijeća Europe.

(Hina) vm br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara