Vijeće ministara BiH: Nema razloga braniti uvoz mlijeka iz Slovenije

VIJEĆE ministara BiH objavilo je u četvrtak da ne postoje razlozi za zabranu uvoza mlijeka iz Slovenije u tu zemlju zbog pojave štetnog Chloramphenicola na pojedinim farmama u Sloveniji.

Vijeće ministara je, na temelju predočenih informacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, zaključilo da ne postoje stručno opravdani razlozi za donošenje mjere zabrane uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz Republike Slovenije jer postoji snažan nadzor uvoza mlijeka u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Dobili smo nepobitne informacije da nema nikakva prisustva chloramphenicola u mlijeku i da imamo 100-postotni nadzor svih pošiljki mlijeka koje dolaze iz Slovenije tako da možemo reći, da prema predočenim podacima, ne postoji nikakva potreba za uvođenjem nekih izvanrednih mjera´, izjavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu ministar Riznice BiH Ante Domazet.

Domazet je izvijestio da je Vijeće ministara donijelo Odluku kojom se inspekcijskim službama u BiH nalaže da pri uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda obavljaju stopostotnu loboratorijsku kontrolu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara